وبسایت رسمی برنامه نود - پاریسن ژرمن برای ارائه یک پیشنهاد 199 میلیون پوندی به نیمار ستاره برزیلی بارسلونا آماده می شود. یک صد و نود و نه میلیون پوند فقط برای یک بازیکن که 2 برابر مبلغ پرداختی برای گران ترین خرید تاریخ فوتبال (پل پوگبا) و 2.5 برابر پول پرداختی توسط رئال مادرید برای خرید کریستیانو رونالدو!
مجله Forbes ارزش تقریبی باشگاه های رئال مادرید و منچستر یونایتد را 3 میلیارد پوند می داند. بنابراین، مبلغ پیشنهادی باشگاه فرانسوی چندان هم از استطاعت مالی رئال مادرید و منچستر یونایتد برای پرداخت بند آزادی 222 میلیون یورویی نیمار بیشتر نیست. حال این پرسش مطرح می شود که چه گونه پاریسن ژرمن قادر به پرداخت این مبلغ بوده، با این که در فهرست 10 باشگاه ثروت مند دنیا قرار ندارد؟
آیا دو باشگاه با پرداخت اقساطی به توافق می رسند؟
آیا پرداخت مبلغ 199 میلیون پوند برای سه سال قابل تحقق است؟ دکتر راب ویلسون کارشناس مالی فوتبال از دانشگاه هلم شفیلد درباره نحوه دست یابی دو باشگاه به این توافق چنین می گوید:
آن چه که شما به دنبال آن هستید، کشف این موضوع بوده که وقتی یک باشگاه با مبلغ کم یا زیاد بازیکنی را می خرد، آن ها این مبالغ را طی دوره قرارداد به تدریج پرداخت می کنند. به فرض که پاریسن ژرمن با مبلغ 200 میلیون پوند و طی یک زمان توافقی 10 ساله، نیمار را از بارسلونا بخرد. در این صورت، پاریسی ها باید اقساط 20 میلیون پوند را سالیانه به بارسلونا بپردازند. البته باشگاه فروشنده نیز باید با طول بازه زمانی پرداخت پول موافقت کند. برخی انتظار دارند که این مبلغ به طور یک جا و پیش از انتقال نهایی، پرداخت شود که نمونه هایی زیادی از این نوع توافق نیز موجود است. مثلاً وقتی که کریستیانو رونالدو در سال 2009 از منچستر یونایتد به رئال مادرید پیوست، باشگاه فروشنده خواستار دریافت کل مبلغ پیش از انتقال نهایی شد. در مورد نیمار، احتمالاً یک مبلغ پیش پرداخت مثلاً 100 میلیون پوندی خواهیم داشت و سپس الباقی مبلغ به طور اقساط و طی یک بازه زمانی مورد توافق، به صورت تدریجی پرداخت می شود.
چه گونه می توان این هزینه هنگفت را جبران کرد؟
پاریسن ژرمن برای پرداخت یک مبلغ کلان و سپس یک دستمزد بسیار بالا به نیمار آماده می شود. نیمار نه تنها از لحاظ فنی بلکه از لحاظ بازاریابی نیز مورد بسیار مناسبی است. او با دریافت حقوق 11.54 میلیون پوند و درآمد تبلیغاتی 17 میلیون پوند، اکنون هجدهمین ورزش کار پُر درآمد دنیا محسوب می شود. این قرارداد از لحاظ مالی برای نیمار فوق العاده است اما پاریسن ژرمن چه گونه باید این هزینه ها را جبران کرده و دوباره به دست بیاورد؟
به اعتقاد دکتر ویلسون، باشگاه پاریسن ژرمن بازیکنی را می خرد که به شدت مورد توجه بازارهای تبلیغاتی بوده و احتمالاً پس از ورود نیمار به این باشگاه، علاقه حامیان مالی و بنگاه های تبلیغاتی برای کمک به پاریسن ژرمن، بیش از پیش خواهد شد. پاریسن ژرمن می تواند طبق توافق با نیمار و مدیر برنامه اش، حق تصویر این ابرستاره برزیلی را در اختیار گرفته که بهترین راه برای بازیابی هزینه های این باشگاه بابت خرید وی است. استاد دانشگاه شفیلد افزود:
به گمان من، وقتی که شما چنین بازیکنی را با چنین مبلغی به تیم خود می آورید، به دنبال ایجاد یک تراز جدید از شور و هیجان در باشگاه هستید بنابراین شرکت های تجاری نیز با رغبت بیشتری اقدام به شراکت با پاریسن ژرمن خواهند کرد.
یکی دیگر از روش های درآمد زایی، خرید پیراهن جدید نیمار در تیم پاریسن ژرمن است. هواداران این باشگاه و سایر هواداران فوتبال در سرتاسر دنیا برای خرید پیراهن نیمار سرازیر می شوند. این که عایدی باشگاه بابت فروش پیراهن های نیمار تا چه اندازه خواهد بود، هنوز نامعلوم است. همچنین کمپانی نایکی به عنوان تولید کننده البسه باشگاه پاریسن ژرمن، طبق قرارداد باید سالیانه مبلغ 24 میلیون یورو (21.5 میلیون پوند) را به پایتخت نشین های فرانسه پرداخت کند. ویلسون درباره سود ناشی از فروش پیراهن می گوید:
همواره افسانه های زیادی راجع به فروش پیراهن باشگاه ها وجود داشته اما واقعیت این است که خود کمپانی تولیدی البسه نیز درصدی از سود حاصل از فروش این پیراهن را نصیب خود می کند. به عنوان مثال، مبلغ پرداختی 75 میلیون پوند توسط کمپانی آدیداس طی یک سال به باشگاه منچستر یونایتد، یک مبلغ ثابت بوده و ربطی به این موضوع ندارد که چه تعدادی از این پیراهن ها در طول سال به فروش خواهد رسید. حتی وجود ستاره های خاص که فروش پیراهن باشگاه را به طرز چشمگیری افزایش می دهند، هیچ تأثیری در میزان این مبلغ 75 میلیون پوندی نمی گذارد. از نقطه نظر درآمد زایی، هرگز نمی توان با اطمینان گفت که آیا سرمایه گذاری روی یک بازیکن خاص، قابل برگشت خواهد بود یا خیر. چه بسا با خرید نیمار، روند نتایج تیم پاریسن ژرمن بهبود یافته و آن ها با کسب موفقیت های بیشتر، به پول های بیشتری برسند و هزینه های خود بابت خرید نیمار را تا حدودی جبران کنند.
توضیح: باشگاه رئال مادرید نیز در سال 2003، طی یک قرارداد 4 ساله و به ازای 35 میلیون یورو، دیوید بکام را از منچستر یونایتد به خدمت گرفت. ابتدا انتقادهای زیادی راجع به پرداخت این مبلغ شد اما باشگاه رئال مادرید از طریق فروش پیراهن های بکام در سراسر دنیا و همچنین جذب حامیان مالی بیشتر به دلیل چهره عامه پسند و تبلیغاتی بکام، سرمایه های عظیمی را وارد باشگاه نموده و فلورنتینو پرز به سرعت هزینه های هنگفت بابت بکام را جبران کرد.
تکلیف «بازی جوانمردانه مالی» چه خواهد شد؟
آیا قانون (Financial Fair Play (FFP را به خاطر می آورید؟ وقتی که این قانون در سال 2014 توسط یوفا ابلاغ شد، خشم بسیاری از باشگاه های مطرح اروپایی را بر انگیخت. هدف این قانون، تطابق دخل و خرج باشگاه ها است و به موجب آن، هیچ باشگاهی نباید بیش از ابزار و امکانات خود، خرج کند. باشگاه موظف شدند که بین هزینه های مرتبط با فوتبال همچون انتقال بازیکن و دستمزدها با درآمدهای ناشی از بلیت فروشی، فعالیت های تجاری و حق پخش تلویزیونی، یک توازن را برقرار کنند.
موناکو، منچستر سیتی، اینتر و رم از جمله نخستین باشگاه هایی بودند که برای شکستن این قانون جدید، مشمول جریمه هایی از جمله پرداخت پول نقد یا محدودیت در بازار نقل و انتقالات شدند. پاریسن ژرمن در سال 2014 به دلیل قرارداد 167 میلیون پوندی با مؤسسه گردش گری قطر، توسط کمیته مستقل بازرسی یوفا به ارتکاب رفتار غیر منصفانه و تخطی از قانون FFP محکوم گردید. بدین ترتیب، یوفا جریمه نقدی 20 میلیون پوندی را برای پاریسی ها در نظر گرفته و سقف مخارج آن ها به 49 میلیون پوند محدود شد. همچنین پاریسن ژرمن در فصل 15-2014 لیگ قهرمانان اروپا، به جای 25 بازیکن، مجبور به استفاده از 21 بازیکن گردید.
مطابق قوانین مصوب یوفا در ژوئن 2015، اگر مالک یک باشگاه از طریق حامیان مالی وابسته به خود، بیش از 30 درصد درآمد باشگاه را به بدنه تیمش تزریق کند، باید توسط نهادهای بازرسی یوفا مورد کنکاش قرار گیرد. ناصر الخلیفی مالک قطری باشگاه پاریسن ژرمن نیز از طریق چند شرکت قطری وابسته به خود، مبلغ کلانی را وارد باشگاه کرده و موجبات نقض این قانون را فراهم آورد. جوزپ ماریا بارتومئو رئیس باشگاه بارسلونا اعتقاد دارد که پاریسن ژرمن با پرداخت مبلغ 199 میلیون پوند بابت نیمار، قادر به حفظ حریم قانون FFP نبوده و کاتالونیایی ها نیز به قصد حفظ ستاره برزیلی خود را دارند.
دکتر ویلسون درباره این ادعای بارتومئو گفت:
این که پاریسن ژرمن ناقض این قانون است یا خیر، کاملاً به مجموعه حساب و کتاب های این باشگاه طی چند سال آینده بستگی دارد. ما نمی دانیم که دقیقاً چه مقدار بدهی برای این باشگاه به بار می آید یا مالکان قطری چه مقدار سرمایه گذاری را در پاریسن ژرمن انجام خواهند داد. اگر آنها یک شریک تجاری یا حامی مالی قوی پیدا کنند، حتماً هزینه های نیمار را جبران نموده و راه های خود برای حفظ حریم قانون FFP را نیز خواهند داشت. پاریسن ژرمن اکنون از لحاظ قانون FFP مشکلی ندارد ولی برای توازن بین هزینه و درآمد، انتظار می رود که این باشگاه چند بازیکن را به فروش برساند.
گفتنی است که نیمار به همراه بارسلونا به آمریکا سفر کرده و طی پیروزی 2-1 آبی و اناری ها مقابل یوونتوس در یک بازی دوستانه، هر دو گل بارسلونا را به ثمر رساند.
By Saj Chowdhury
4464