خبرگزاری فوتبالی- متن کامل گزارش تفحص مجلس شورای اسلامی از عملکرد ۲ باشگاه «پرسپولیس» و «استقلال» منتشر شد.
به گزارش فوتبالی، به نقل از فارس، گزارش «تحقیق و تفحص از منابع و مصارف و نظام مدیریت شرکتهای فرهنگی- ورزشی وابسته به وزارت ورزش و جوانان در ۱۰ سال گذشته» نهایی شده است.
بخش دوم متن کامل این گزارش به شرح ذیل است:
بخش دوم بررسی
عملکرد باشگاه استقلال
* معرفی
شرکت فرهنگی ورزشی استقلال در تاریخ ۱۳۶۹/۱۰/۸ تحت شماره ۴۵۴۰ و با شناسه ملی ۱۱۰۰۲۴۸۱۰۱ اداره ثبت شرکت و مؤسسات غیر تجاری ثبت گردید.
سرمایه شرکت در تیرماه ۱۳۸۷ براساس تصمیم مجمع عمومی فوق العاده از ۱.۰۰۰.۰۰۰ ریال به ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال افزایش یافت و ماهیت حقوقی شرکت از مؤسسه یا شرکت سهامی خاص تغییر یافت.
اساسنامه جدید شرکت با ۵۸ ماده و ۱۱ تبصره تصویب و جایگزین اساسنامه قبلی گردید.
استقلال نیز با توجه به تعلق سهام خود به وزارت ورزش و جوانان در زمره شرکت های دولتی قرار گرفته و رعایت قانون محاسبات عمومی کشور و سایر مقررات موضوعه در این شرکت الزامی خواهد بود آخرین وضعیت در ترکیب هیئت مدیره شرکت بر اساس صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده مورخ ۱۳۹۷/۱۱/۷ و جلسه مورخ ۱۳۹۷/۱۱/۸ به قرار زیر است:
آقایان احمد سعادتمند (رئیس هیئت مدیره)، آقای میرشاد ماجدی (عضو هیئت مدیره) کامران منزوی (عضو هیئت مدیره)، اسماعیل خلیل زاده (نایب رئیس هیئت مدیره) آقای امیرحسین فتحی (مدیر عامل)
لازم به توضیح است آقای احمد سعادتمند در زمان تصدی ریاست هیئت مدیره باشگاه استقلال، همزمان کارمند وزارت ورزش و جوانان بوده که در خردادماه ۱۳۹۸ استعفا دادهاند، لیکن قبول استعفا و انتصاب فرد جایگزین تاکنون مشخص نشده است. بدیهی است هرگونه پرداختهای صورت گرفته به ایشان بابت حقوق و مزایا در قبل شغل دوم (هیئت مدیره) می بایت مسترد شود.
* منابع
جمع منابع درآمدی طی سنوات ۱۳۸۷ لغایت ۱۳۹۷ به موجب اسناد مندرج در سیستم حسابداری و صورتهای مالی به میزان ۱.۹۳۱.۶۹۶ میلیون ریال است (که مشروح آن ذیل ۱۱ ردیف در پیوست شماره ۳۰ ذکر شده است)
* تبلیغات (اسپانسر)
درآمد حاصل از تبلیغات برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعا ۱.۱۴۹.۵۸۸ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۳۱ و ۳۲)
لازم به توضیح است ارقام مندرج در جدول فوق با گزارش های دریافتی قبلی از امور مالی بابت بدهی شرکت های اسپانسری متفاوت بوده است. به عنوان مثال بدهی شرکت امین سیما کیش ابتدا مبلغ حدود ۷۰۶.۲۸۷ میلیون ریال (که به تایید امور حقوقی نیز رسیده) اعلام شده است لیکن در این جدول مبلغ ۵۴.۸۳۳ میلیون ریال درج شده است، لذا اظهارنظر در مورد صحت و سقم آنها میسر نیست. همچنین در تمام سنوات عملکرد، اطلاعات درآمدها اعم از وجوه حاصله ارزی و ریالی از محل قراردادهای اسپانسری بطور کامل در اسناد و صورتهای مالی باشگاه منعکس نشده و اغلب دریافتیها بهصورت تهاتری خارج از سیستم مالی به مصرف رسیده است. مشروح ایرادات حقوقی قراردادها در پیوست شماره ۳۳ ذکر شده است و به مرجع ذی صلاح ارسال خواهد شد.
* سازمان لیگ (بابت برگزاری مسابقات داخلی)
درآمد حاصل از برگزاری مسابقات داخلی برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۱۱۵.۴۶۹ میلیون ریال بوده است (پیوست ۳۳)
مطابق صورتحسابهای سازمان لیگ ۲% از سرجمع کلیه قراردادهای بازیکنان بابت حق عضویت در فدراسیون فوتبال از محل درآمد باشگاه استقلال کسر میشود و به حساب سازمان لیگ منظور میشود که مستند قانونی در این ارتباط ارائه نگردید و هیأت مدیره باشگاه در بند (۲) جلسه شماره (۳۱) مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۲۵ مصوب نمود اسناد ارائه شده توسط سازمان لیگ توسط ذیحسابی ثبت و به هزینه قطعی منظور و اعمال حساب گردد.
* فروش بلیت
درآمد حاصل از فروش بلیت سرای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۱۵۲٫۰۵۴ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۳۳) کلیه اسناد صادره سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۱ و بخشی از اسناد سال ۱۳۹۳ فاقد تأیید و امضای مسئولان است.
* درآمد حاصل از برگزاری مسابقات جام باشگاههای آسیا
درآمد حاصل از برگزاری مسابقات جام باشگاههای آسیا برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۴۹،۰۴۶ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۳۴)
* سایر کمکها
درآمد حاصل از سایر کمکها برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۲۳.۳۳۰ میلیون ریال بوده است برابر مسند شماره ۷۹۱ مورخ ۱۳۹۲/۲/۳۱ مبلغ سه میلیارد ریال دریافتی از شهرداری مرکز در سرفصل حساب درآمد و در مقابل موجودی نقد و بانک به ثبت رسیده که حاکی از عدم رعایت مقررات به وصول و ایصال درآمدهای شرکت دولتی است. (پیوست ۳۵)
* کمکهای وزارت ورزش و جوانان و سازمان تربیت بدنی
عملکرد باشگاه استقلال در مصرف کمک ۳۶۰.۳۰۵ میلیون ریالی وزارت ورزش و جوانان به شرکت فرهنگی ورزشی استقلال در طول برنامه پنجم توسعه قابل توجه بوده و برخلاف تبصره ذیل ماده (۱۳) قانون برنامه پنجم توسعه بهجای حمایت از ورزش پایه، بهطور غیر مجاز صرف ورزش حرفهای شده است.
* سایر منابع درآمدی
درآمد حاصل از سایر کمکها برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعه ۱۶.۳۹۳ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۳۶)
* فروش بازیکن
درآمد حاصل از فروش بازیکن برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ به شرح جدول پیوست شماره ۳۷ و مجموعاً ۷.۷۶۲ میلیون ریال بوده است.
* فهرست درآمدهای ارزی و فروش بازیکنان
درآمد حاصل از فروش بازیگر برای باشگاه استقلال مطابق بررسیهای هیئت، مجموعاً ۲.۷۹۸.۶۳۶ دلار بوده است. تفکیک این موارد به شرح جدول پیوست شماره ۳۸ ذکر شده است.
* حق پخش تلویزیونی
درآمد حاصل از حق بخش تلویزیونی برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۱۰.۱۴۹ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۳۹)
* درآمد فروش ـ تسعیر ارز
درآمد حاصل از فروش تسعیر ارز برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مجموعاً ۵۱.۰۲۴ میلیون ریال بوده است. (پیوست۴۰) موارد عدم رعایت مقررات و شئونات قانونی در این کسب درآمد به تفصیل در گزارش هیأت اشاره شده است که به مراجع ذیصلاح ارسال خواهد شد.
* درآمدهای متفرقه
مجموع درآمدهای متفرقه برای باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ مبلغ ۳۳.۶۹۸ میلیون ریال بوده است. (پیوست ۴۱)
مدیریت باشگاه استقلال از ابتدا تاکنون به عنوان یک شرکت دولتی از بابت اقدامات حقوقی و دفاع از منافع مالی و اجتماعی خود اقدام مؤثری نداشته و تابهحال به عناوین مختلف از جمله عدم ثبت مراحل قانونی و نتوانسته جهت وصول مطالبات خود در مراجع قضایی به نمایندگی از شرکت، خواستههای خود را محقق نماید. ازجمله این موارد عدم پیگیری مربوط به شرکتهای اسپانسری است بهطور نمونه قرارداد شماره ۱۴/۱۴۸۳۳/۱ مورخ ۱۳۹۴/۷/۲۰ با شرکت «نگاه پردازان امین سیما کیش» میباشد. شرکت موصوف متعهد به پرداخت مبلغ ۵۲۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال طی ۲ سال به باشگاه بوده که بنا به گزارشهای موجود مبلغ ۲۸۷.۷۰۵.۷۴۰.۰۰۰ ریال از مبلغ قرارداد توسط شرکت مذکور پرداخت نشده است و لاشه چکها بابت بدهی در امور مالی باشگاه موجود بوده و جهت وصول آن اقدام نشده است. (شرح تخلفات این موضوع برای ارجاع به مرجع ذیصلاح در پیوست شماره ۴۲ ذکر شده است.)
* مصارف
کل مصارف باشگاه استقلال طی ۱۰ سال مالی از ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷ به شرح جدول پیوست شماره ۴۳ و طی ۱۵ ردیف مجموعاً به مبلغ ۲.۳۵۱.۳۳۶ میلیون ریال در صورتحسابهای مالی درج شده است.
* قرارداد منعقده با بازیکنان و کادر فنی
کل هزینه قرارداد منعقده با بازیکنان و کادر فنی به شرح جدول پیوست شماره ۴۴ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۱.۶۳۱.۸۴۸ میلیون ریال است.
مشروح موارد قابل اهمیت و توجه برای مراجع قضایی و اداری در گزارش هیئت تحقیق و تفحص ذکر شده است که اهم ایرادات به شرح ذیل است:
- عدم حواله مبلغ قرارداد برای یک بازیکن خارجی و در نتیجه افزایش هزینههای باشگاه از طریق اسپانسر
- پرداخت مبالغی به بازیکنان خارج از مفاد قراردادها (مانند هزینه اجاره خانه آقای روزبه چشمی و آقای مهدی قائدی با پرداخت مبلغ مازاد قرارداد به آقای امید ابراهیمی)
- عدم تصویب برخی پرداختها در مجمع عمومی
- پرداخت ارزی به جای پرداخت ریالی به برخی بازیکنان نظیر آقای پژمان منتظری
همچنین در گزارش هیئت مفصلاً به موارد مهم، مبالغ و مفاد قرارداد و همچنین موارد خلاق توجیهات منطقی با عدم رعایت مقررات قانونی با آقای وینفرد آنتوان شفر سرمربی باشگاه اشاره شده است.
* لوازم ورزشی
کل هزینه لوازم ورزشی به شرح جدول پیوست شماره ۴۵ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۷۵.۹۷۸ میلیون ریال است.
* اجاره زمین
کل هزینه لوازم ورزشی به شرح جدول پیوست شماره ۴۶ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۹۲۰۳۰۳ میلیون ریال است.
* سازمان لیگ
- برگزاری بازیها
کل هزینه برای برگزاری بازیها به شرح جدول پیوست شماره ۴۷ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۶۴۰.۱۰۹ میلیون ریال است.
* سفر خارجی
کل هزینه برای برگزاری سفرهای خارجی به شرح جدول پیوست شماره ۴۸ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۷۶.۶۴۲ میلیون ریال است.
* پاداش کادر فنی
کل هزینه برای پاداش کادر فنی به شرح جدول پیوست شماره ۴۹ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۳۴.۳۴۴ میلیون ریال است.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده، در سال مالی منتهی به ۱۳۹۶/۴/۳۱ از مجموع پاداشهای پرداخت شده، بالغ بر ۲ میلیارد و ۴۲۸ میلیون ریال پاداش به بازیکنان پرداخت شده که در مفاد قراردادها منظور نشده و در تعهدات باشگاه نیز نبوده است.
* سفر داخلی
کل هزینه برای برگزاری سفرهای داخلی به شرح جدول پیوست شماره ۵۰ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۳۴.۵۰۳ میلیون ریال است.
* حقوق پرسنل عملیاتی
کل هزینه برای پرداخت حقوق پرسنل عملیاتی (پیوست شماره ۵۱) طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۲۳.۲۱۵ میلیون ریال است.
* هتل
- بازیهای خانگی
کل هزینه برای برگزاری بازیهای خانگی و هتل به شرح جدول پیوست شماره ۵۲ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۲۰.۴۹۹ میلیون ریال است.
* اقامت بازیکنان خارجی
کل هزینه برای اقامت بازیکنان خارجی به شرح جدول پیوست شماره ۵۳ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۲۵.۰۱۸ میلیون ریال است.
* دارو و درمان
کل هزینه برای دارو و درمان به شرح جدول پیوست شماره ۵۴ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۱۰.۸۸۲ میلیون ریال است.
* میزبانی جام باشگاههای آسیا
کل هزینه برای میزبانی جام باشگاههای آسیا به شرح جدول پیوست شماره ۵۵ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۲۵.۰۵۱ میلیون ریال است.
* جرائم فدراسیون
کل هزینه برای پرداخت جرائم فدراسیون به شرح جدول پیوست شماره ۵۶ طی ۱۰ سال، جمعاً مبلغ ۶۵۸ میلیون ریال است.
* سایر
کل مبلغ برای پرداخت سایر هزینهها به شرح جدول پیوست شماره ۵۷ طی ۱۰ سال، جمعاً ۱۰۳.۱۱۴ میلیون ریال است.
* هزینههای اداری و عمومی تشکیلاتی کل مبلغ برای پرداخت هزینههای اداری و عمومی تشکیلاتی به شرح جدول پیوست شماره ۵۸ طی ۱۰ سال، جمعاً ۱۳۳.۱۴۸ میلیون ریال است.
* اهم موارد تخلفات در بررسی صورتحسابها و قراردادها
هیأت تحقیق و تفحص در گزارش خود، مجموعاً به ۲۰ مورد از موارد تخلف و عدم رعایت قوانین و مقررات که با بررسی صورتحسابها و اسناد باشگاه کشف کرده است، اشاره میکند اهم عناوین این موارد (که مشروح آنها به مراجع ذیصلاح ارسال خواهد شد) به شرح ذیل است:
- عدم شناسایی و ثبت هزینهها و درآمدها در زمان تحقیق، عدم ارائه نحوه انتخاب
- عدم ارائه گزارش و زمان کارکرد افراد بهکارگیری شده در باشگاه
- محاسبه استهلاک برای اموالی که وجود خارجی ندارند یا از لیست اموال باشگاه خارج شدهاند
- اهداء هدیه و پاداش به اعضای غیر موظف هیئت مدیره باشگاه خلاف ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت
- پرداخت مازاد به برخی افراد خاص مانند دبیر هیأت مدیره باشگاه
- پرداخت حق جلسه به اعضای موظف و غیر موظف هیأت مدیره باشگاه بدون تصویب در مجمع عمومی
- عدم رعایت شئونات و مقررات قانونی در قرارداد با پوشاک کنزو
- مفقود شدن اسباب و وسایلی که برای محل اسکان بازیکنان خارجی باشگاه خریداری شده است ضمن احتساب هزینه استهلاک برای این وسایل در صورتحسابهای مالی
- عدم انجام انبارگردانی برای مواد و کالاهای در اختیار باشگاه
- فقدان آییننامه اداری و استخدامی و آییننامه پاداش به بازیکنان و کادر فنی برای باشگاه استقلال
- عدم رعایت مفاد قرارداد با شرکت امین سیما کیش
- عدم پیگیری لازم برای شناسایی سود متعلق به باشگاه از محل فروشهای داخلی و خارجی تولیدات محصولات اهدایی شرکت تأمینکننده لباس
- عدم تعیین وضعیت مالکیت ساختمان دفتر مرکزی شرکت و عدم منظور نمودن هزینهای به عنوان اجاره در حسابها
* جرائم ملی و بینالمللی
مشروح ارقام برای جرائم به تفکیک عنوان و سال مالی در جدول پیوست شماره ۵۹ ذکر شده است. علی ایحال سوء مدیریت در تنظیم قراردادها و عدم پرداخت به موقع جرائم، سبب ورود هزینههای هنگفت به باشگاه شده است.
* بودجه و انحراف آن
مشروح گزارش منابع و مصارف بودجهای باشگاه استقلال و میزان انحراف از آن از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۶ در جدول پیوست شماره ۶۰ درج شده است. بیشترین میزان انحراف از بودجه در سال ۱۳۹۱ اتفاق افتاده است که برای درآمدها ۳۶۱ درصد و برای مصارف ۳۹۸ درصد انحراف وجود داشته است.
* بدهی مالیاتی
صورت وضعیت کلی مالیات شرکت استقلال منتهی به سال مالی ۱۳۹۶/۴/۳۱ در جدول پیوست شماره ۶۱ درج شده است. لازم به ذکر است سال مالی ۱۳۹۵ تسویه حساب شده است و سال مالی ۱۳۹۶ مالیات حقوق و عملکرد و تکلیفی و ماده ۱۶۹ در دست بررسی است. در ضمن به کلیه بدهیهای مالیاتی اعتراض شده و در دست رسیدگی است.
* سایر موارد در عدم رعایت مقررات و قوانین
گزارش هیئت بهطور مشروح به بیان موارد عدم رعایت قوانین، مقررات و شئونات قانونی میپردازد اهم عناوین این موارد به شرح ذیل است:
- عدم رعایت مفاد ماده ۳۹ و ۴۰ قانون محاسبات عمومی کشور
- عدم رعایت مفاد ماده ۳ و ۴۰ قانون الحاق قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ۲
- بند ب تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۳۹۶ کل کشور
- بند ب ماده ۱۷ قانون برنامه ششم توسعه
- عدم رعایت مفاد ماده ۳۵ قانون محاسبات عمومی کشور
- عدم رعایت مفاد تبصره ۴۰ قانون محاسبات عمومی کشور در خصوص تأیید روشهای اجرایی وصول درآمدهای باشگاه استقلال توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی
- عدم رعایت مفاد ماده ۶۵ قانون محاسبات عمومی کشور در خصوص انجام پرداختهای باشگاه استقلال از طریق حسابهای بانکی مجاز
- عدم رعایت بند ب ماده ۳ تبصره ۱ قانون ارتقای سلامت اداری و مقابله با فساد در خصوص ثبت قرارداد اسپانسری در پایگاه اطلاعات قراردادها
- عدم رعایت مفاد قانون برگزاری مناقصات و آییننامه معاملاتی دولتی
- عدم رعایت مفاد ماده ۸ و تبصره ۱ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور در خصوص ممنوعیت پرداخت بابت حق سرانه بیمه تکمیلی افراد بیمه شده
- عدم رعایت مفاد ماده ۱۴ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور در خصوص انجام عملیات و معاملات ارزی از طریق افتتاح حسابهای ارزی در بانکهای داخل و خارج کشور
* موارد عدم رعایت الزامات قانونی مقرر در اصلاحیه قانون تجارت و مفاد اساسنامه توسط شرکت فرهنگی ورزشی باشگاه استقلال
- ترکیب اعضای مجمع عمومی شرکت فرهنگی ورزشی استقلال به عنوان یک شرکت دولتی به رغم تبصره ۷۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و قانون اصلاح تبصره مذکور رعایت نشده و تمامی تصمیمات ازجمله انتخاب اعضای هیأت مدیره فعلی شرکت با نظر وزیر ورزش و جوانان است.
- اساسنامه شرکت بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی باید به تصویب هیأت وزیران برسد اما در تاریخ ۱۳۸۷/۴/۸ به تصویب مجمع عمومی فوقالعاده شرکت رسیده است و ایراداتی در اساسنامه مورد اشاره وجود دارد.
- آقای شاهرخ سبکدست نودهی در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ عضو هیأت مدیره شرکت فرهنگی ورزشی باشگاه استقلال بوده و همزمان بهعنوان سهامدار و مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت تحقیقاتی مهندسی توسعه صنایع نوین نیز مشغول به کار است. مطابق با مفاد قانون تجارت اصل بر ممنوعیت معامله مدیران با شرکت است. در فصل فوتبالی سال ۱۳۹۴-۱۳۹۳ طی قرارداد اسپانسری به شماره ۰۰۱-۹۳ مورخ ۱۳۹۳/۲/۳۰ باشگاه استقلال با شرکت تحقیقاتی مهندسی توسعه صنایع نوین منعقد میکند و طبق متمم قرارداد مذکور به شماره ۳۹۲۹/۹۴ مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۲۷ به مدت ۳ فصل فوتبالی بعد از قرارداد اولیه برند باشگاه به شرکت تحقیقاتی مهندسی توسعه صنایع نوین واگذار میشود که آقای شاهرخ سبکدست نودهی به نمایندگی و به عنوان قائممقام مدیرعامل و نایبرئیس هیأت مدیره شرکت مذکور قرارداد مورد اشاره را امضاء میکند و در جلسه ششم هیئت مدیره شرکت فرهنگی ورزشی باشگاه استقلال مورخ ۱۳۹۴/۵/۴ به عنوان عضو هیأت مدیره باشگاه استقلال نیز مداخله و اعلام رأی میکند. بنابراین با استناد به مواد ۱۲۹ و ۱۳۰ اصلاحیه قانون تجارت قانون منع مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی و تبصره ۴ ماده واحده قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل تخلف محسوب میشود و بر اساس تبصره دائمی قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۹۲ و قانون بودجه سال ۱۳۹۳ کل کشور و اصلاحیه بعدی آن، نمایندگی سهام دولت در شرکتهای دولتی به عهده ۳ تن از وزرای کابینه و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است. لذا این قرارداد میبایست به تصویب و تنقید مجمع عمومی شرکت فرهنگی ورزشی باشگاه استقلال برسد که این امر انجام نگرفته است.
* مصوبات خلاف قوانین و مقررات توسط هیأت مدیره شرکت فرهنگی ورزشی باشگاه استقلال
هیئت در گزارش خود به ۲۰ مورد مصوبات خلاف قوانین و مقررات توسط هیأت مدیره اشاره میکند که اهم آنها به شرح ذیل است:
- هیأت مدیره باشگاه استقلال در مورخ ۱۳۹۳/۵/۱۲ مصوب نمود به دلیل بسته شدن حساب باشگاه و اضطرار در پرداخت هزینهها و مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی از باشگاه، در راستای قرارداد اسپانسری مبلغ ۱۳.۵۰۰ میلیون ریال درآمد باشگاه بهطور مستقیم توسط اسپانسر به طلبکاران و بازیکنان پرداخت گردد. همچنین تا رفع بازگشایی مجدد حساب باشگاه هیئت مدیره با پرداخت مستقیم توسط اسپانسرها به شکل فوق موافقت نموده است.
- بنا به درخواست شرکت فرهنگی ورزشی استقلال در سال ۱۳۹۱، نمایندگی بیمه با کد نمایندگی «۰۱۱۶» مجوز پروانه نمایندگی رسمی بیمه شرکت خدمات بیمهای استقلال (آسیا) در تاریخ ۱۳۹۱/۸/۷ به شماره ثبت ۱۲۱۷۱۴ در شهر تهران صادر شده که این قرارداد در چندین نوبت زماندار تمدید شده است که بعد از چندین سال فعالیت هیئت مدیره باشگاه استقلال در مورخ ۱۳۹۶/۵/۱۰ مصوب نمود با توجه به بدهیهای شرکت نمایندگی بیمه استقلال سهامی خاص (که ۱۰۰ % سهام آن متعلق به باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال است) و عدم تعیین تکلیف و توقیف ملک مسکونی بابت بدهیهای باشگاه، نسبت به انحلال شرکت اقدام و بدهیهای بیمهای و مالیانی پرداخت و از طریق وزارت ورزش و جوانان نسبت به نیت روزنامه رسمی و انحلال رسمی آن اقدام گردد که شرکت بیمه استقلال به دلیل بدهیهای شرکت مذکور به وزارت امور اقتصادی و دارایی بابت مالیات و حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی، شهرداری بابت عوارض و از دست دادن مشتریان ثابت بیمه و عدم شفافیت مالی و گزارش حسابرسی سالانه بیمه استقلال، منحل شد که موجب تحمیل ضرر و زیان و پرداخت بدهیهای بیمه استقلال به شرکت فرهنگی ورزشی استقلال شده است.
- در مصوبه مورخ ۱۳۹۳/۲/۲۹ هیأت مدیره شرکت فرهنگی ورزشی استقلال عنوان شده از «۶۰ درصد هزینه تأمین شده توسط اسپانسر به تیم بزرگسالان تعلق میگیرد که شامل هزینههای قراردادهای مرتبط با بهکارگیری سرمربی کادر فنی، کادر پزشکی، تدارکات و بازیکنان تیم میباشد»، همچنین در بند (۴) همین جلسه مصوب میگردد: «۴۰ درصد هزینه تأمین شده توسط اسپانسر به دیگر امور از جمله تسویه برخی بدهیهای گذشته و هزینههای جاری باشگاه استقلال تعلق میگیرد.» اکثر پرداختهای این باشگاه با استناد به این دو بند از مصوبه هیأت مدیره باشگاه استقلال انجام شده است.
- هیأت مدیره استقلال در جلسه ۱۳۹۵/۶/۱۵ مصوب نمود کلیه قراردادها و عقود باید قبل از امضای مدیرعامل به تأیید و پاراف کمیته حقوقی برسد و پس از پاراف و تأیید کمیته حقوقی پس از طی مراحل قانونی مطابق اساسنامه و مصوبات هیأت مدیره توسط مدیرعامل و صاحبان امضاء مجاز طبق مفاد اساسنامه امضاء و مهر گردد که این امر در خصوص اکثر قراردادها و عقود در باشگاه استقلال رعایت نمیشود و کمیته حقوقی باشگاه در آنها هیچگونه نظارتی ندارد.
- در جلسه مورخ ۱۳۹۵/۷/۲۷ هیأت مدیره باشگاه استقلال مصوب شده است حق جلسات هیأت مدیره باشگاه طبق دستور وزیر ورزش و جوانان و یا نامه آقای سجادی معاون وزیر ورزش و جوانان انجام گیرد که این مصوبه مغایر با ماده ۱۳۴ اصلاحیه قانون تجارت است.
- به دلیل عدم استقرار سیستم کنترلهای داخلی مناسب، شرکت دارای ضعفهای عدیدهای است که به عنوان نمونه میتوان از عدم تفکیک مناسب وظایف کارکنان، ارسال به موقع اسناد و مدارک از سوی واحدهای مختلف جهت صدور اسناد حسابداری و ثبت در دفاتر، عدم امضاء اسناد حسابداری صادره در سنوات (۱۳۸۷ لغایت ۱۳۹۲) از سوی مسئولان مربوطه (اعم از صادرکننده و مسئول مالی و مدیریت)، عدم ابطال مدارک پیوست اسناد حسابداری، عدم بایگانی مناسب اسناد و مدارک متعلق به شرکت (بهگونهای که مصوبات هیئت مدیره و مجامع عمومی مربوط به دوره تصدی هیئت مدیره قبلی در محل شرکت موجود نیست.)
- در صورتهای مالی منتهی به ۱۳۹۷/۴/۳۱ مبلغ ۲۳،۹۳۰ میلیون ریال از اسناد تضمینی شرکت نزد دیگران مربوط به قراردادهایی است که موضوع آنها خاتمه یافته لیکن نسبت به بازپسگیری تضامین فوق اقدامی صورت نپذیرفته است.
* داراییهای جاری و بدهیهای جاری
جدول پیوست شماره ۶۲ بهطور مشروح وضعیت داراییها و بدهیهای جاری باشگاه را ذکر میکند. علیایحال توجه به نکات ذیل، حائز اهمیت است:
- رعایت استانداردهای حسابداری مبنی بر افشای مناسب اطلاعات و ارائه صحیح در خصوص تفکیک دریافتنیها و پرداختنیهای تجاری و غیرتجاری پیش دریافتها صورت نپذیرفته است.
- در سال مالی ۱۳۹۶ تائیدیه مبلغ ۴۳ میلیارد ریال از دریافتنیهای تجاری و غیرتجاری و مبلغ ۱۶۹ میلیارد ریال از پرداختنیهای تجاری و غیرتجاری آن واصل نشده است.
- دارائیهای جاری در مقایسه با بدهیهای جاری سالانه از رشد منفی برخوردار بوده و نشاندهنده عدم توان شرکت در تأمین و پرداخت بدهیها در شرایط بحرانی است.
- سرفصل دریافتنیهای تجاری و غیرتجاری مبلغ ۷.۳۵ میلیارد ریال و سرفصل پرداختنیهای تجاری و غیرتجاری بالغ بر مبلغ ۵.۲۶۰ میلیارد ریال، اقلام راکد سنواتی است.
- حسابهای دریافتنی در مقایسه با حسابهای پرداختی با کاهش روبرو است و موجودی نقد و بانک نیز پاسخگوی آن نیست. اطلاعات مربوط به بدهکاران از جمله ثبت بدهی بازیکنان با اصل واقعیت در حسابداری همراه نیست.
* بدهکاران و بستانکاران
جدول پیوست شماره ۶۳ بهطور مشروح وضعیت بدهکاران و بستانکاران طی سنوات مالی منتهی به تیرماه ۱۳۹۰-۱۳۹۷ باشگاه را ذکر میکند. موارد مهم در این خصوص که مشروح آن در پیوست شماره ۶۴ ذکر شده است، به شرح ذیل است:
- بدهکاری تولیدی مجید و آقای بیگلری به حساب مطالبات مشکوک الوصول انتقال یافته است. هویت آقای بیگلری و مکان نامبرده برای مسئولین فعلی شناخته شده نیست.
- سیستم کنترلهای داخلی مناسب و کارآمد برای شناسایی و ثبت به موقع رویدادهای مالی و گردآوری اسناد و مدارک مربوط به بدهیها و بدهیهای احتمالی و مطالبات وجود ندارد.
- برابر گزارش دریافتی از مدیریت مالی، به هنگام تهیه گزارش، بدهی باشگاه به اشخاص حقیقی و حقوقی به تعداد ۲۰۸ مورد در سرفصل حسابها و اسناد پرداختنی اعم از بازیکنان، کادر فنی، و فدراسیونهای ورزشی، همچنین بدهیهای مالیاتی بازیکنان (تکلیفی) جمعاً معادل ۲۳۹.۵۳۴ میلیون ریال شناسایی و به ثبت رسیده است که باشگاه نهتنها ذخیرهای برای آنها منظور ننموده بلکه بههیچوجه توان تأدیه آنها را ندارد.
- حساب اسناد پرداختی مبلغ ۱۳۶ میلیارد ریال آن بهصورت راکد و سنواتی و فاقد مدارک و مستندات کافی است و اقدام موثری نسبت به تعیین تکلیف آنها صورت نپذیرفته است.
- تائیدیه به مبلغ ۱۶۹ میلیارد ریال از اسناد پرداختنی ارائه نگردیده است.
- صورت تطبیق پرداختها یا سازمان لیگ و ضوابط فیمابین ارائه نشده است.
- فردی به نام آقای سیامکی در زمان تصدی آقای فتحالهزاده از طریق اسپانسر مبلغ ۱۰ میلیارد ریال به حساب باشگاه به عنوان کمک واریز میکند، اما بعد از آن مدعی میشود که مبلغ ۲ میلیارد ریال از وجه واریزی را به عنوان «کمک» پرداخت کرده است و از طریق آقای فتحاله زاده خواستار استرداد هشت میلیارد ریال باقیمانده میشود و با طرح شکایت، مرجع قضایی برای مبلغ نه میلیارد ریال حکم صادر میکند که تاکنون به دلیل عدم تأمین هزینه دادرسی اقدامی از سوی باشگاه صورت نپذیرفته است.
* اهم نکات مرتبط با صورتهای مالی (ترازنامه، سود و زیان، تعدیلات سنواتی، حسابهای بانکی)
- حقوق صاحبان سهام دارای زیان انباشته با رشد صعودی سالانه همراه است و دارائیها و سرمایه در مقابل آن بسیار اندک است.
- طبق ترازنامه در پایان سال مالی ۱۳۹۶ بدهیهای جاری شرکت بیش از ۱۹.۵ برابر داراییهای جاری است و زیان انباشته ۱۶.۰۸برابر سرمایه آن است که مشمول ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت است.
- برخی از عملیاتهای مالی خارج از سیستم انجام شده و بهصورت تهاتری و بدون انعکاس آن در صورتهای مالی است.
در سال ۱۳۷۸ سه قطعه زمین در کل به مساحت ۳۶.۴۰۰ مترمربع توسط اداره کل تربیت بدنی جهت احداث مجموعه ورزشی در اختیار شرکت قرار گرفته و تا پایان سال مالی ۱۳۹۶ مبلغ ۱۰ میلیارد ریال به عنوان مخارج ساخت و تجهیزات آن در سرفصل داراییهای در دست تکمیل منظور شده لیکن بابت بهای زمین، ثبتی در حسابها انجام نشده و بخشی از دارائیهای ایجادی به بهرهبرداری رسیده است؛ لیکن بخشی از زمینهای مذکور به تصرف شهربازی ارم درآمده و تأسیساتی در آن ایجاد شده که اقدامات شرکت منتهی به نتیجه نشده است.
- ساختمان دفتر مرکزی شرکت توسط فدراسیون فوتبال در اختیار شرکت قرار گرفته لیکن توافقنامه با مدارکی در این خصوص در دسترس نیست و اثرات مالی آن در صورتهای مالی منعکس نشده است.
- در تنظیم قراردادها اطمینان از ثبت درآمدها و هزینههای شناسایی شده طی سال بهطورکلی امکانپذیر نیست و در مواردی بخشی از دریافتها و پرداختها بابت درآمدها و هزینه و یا ایجاد دارایی از محل درآمدها، خارج از سیستم بانکی صورت پذیرفته است. (مانند دریافت و پرداختها و پرداخت به بازیکنان)
- حساب ارزی مشخصی برای باشگاه وجود ندارد و دریافت درآمد ارزی در صندوق نگهداری و معادل ریالی آن به نرخ دولتی در حسابها بدون ضمائمی ثبت میشود. به دلیل عدم دسترسی به مدارک مورد لزوم، صحت عملیات مورد تردید است.
- از سال۱۳۹۰ با توجه به بودجه تنظیمی با سازمان برنامه بودجه که به عنوان قانون بودجه کل کشور درج شده است، بودجهای تنظیم نشده است و جهت تصویب به مجمع عمومی تاکنون ارائه نشده است.