میزگرد بررسی ایرادهای فیفا به پیش نویس اساسنامه با حضور غلامرضا رفیعی و علی خطیر

میزگرد بررسی ایرادهای فیفا به پیش نویس اساسنامه با حضور غلامرضا رفیعی و علی خطیر

خبرگزاری فوتبالی- میزگرد بررسی ایرادهای فیفا به پیش نویس اساسنامه ارسالی فدراسیون فوتبال به فیفا با حضور دکتر غلامرضا رفیعی کارشناس حقوقی فوتبال و دکتر علی خطیر معاون اسبق دبیرکل فدراسیون فوتبال و اجرای حسین معتمد هاشمی مجری و چیا فوادی سردبیر خبرگزاری فوتبالی کارشناس برنامه وقت اضافه رادیو ایران برگزار شد.

به گزارش فوتبالی، طرح مباحث مهمی چون ایراد فیفا به بند اول اساسنامه و ماجرای مستقل بودن یا نبودن فدراسیون فوتبال، بحث شفافیت مالی در اساسنامه و ماجرای حذف یا اضافه شدن کمیته حقوقی به کمیته های فدراسیون و بحث مهم احراز شرایط کاندیداهای ریاست فدراسیون فوتبال با سابقه ۸ سال مدیریت ورزشی و یا ۴ سال مدیریت ورزشی در کنار ۴ سال مدیریت اقتصادی با تراز مالی بالاتر از تراز مالی فدراسیون فوتبال؛ باز تعریف سابقه مدیریت ورزشی در اساسنامه و همچنین داستان عدم وجود بند عدم بکارگیری بازنشستگان در بدنه مدیریت فدراسیون فوتبال در این میز گرد پیگیری شد که در ادامه متن کامل آن را مطالعه می کنید: 

غلامرضا رفیعی کارشناس حقوقی فوتبال:

نزدیک حدود 200 کشور دنیا فدراسیون ملی فوتبال دارند. اساسنامه همه آن ها در سایت فیفا قابل رویت است و اکثریت قریب به اتفاق آن ها منطبق با استانداردهای فیفا ست. ما نه از آن ها زرنگ تریم و نه عقلمان از آن ها کمتر است. متاسفانه، خبر خوبی نیست و ظرف چند روز آینده اگر تمام الزامات ماده 14 اساسنامه فیفا را براورده نکنند و در اساسنامه نگنجانند ممکن است فوتبال ما ذیل این بند برود. 

معتمد هاشمی، مجری برنامه:

فقط انحلال و تعلیق هیات رئیسه مطرح است یا کل فوتبال ایران؟

رفیعی:

دو حالت دارد. احتمال می‌دهم اگر تا یکشنبه طبق تکلیفشان به درستی عمل نکنند، فیفا ممکن است کمیته‌ای را تعیین کند و به آن بگوید اساسنامه و مابقی چیزها را نهایی کند و اگر آن‌ها تمکین نکنند سراغ تعلق کلیه فعالیت‌های ما برود. گاهی اگر نقض شدید قوانین فیفا صورت بگیرد، ممکن است به صورت کامل تعلیق فعالیت صورت بگیرد. مانند نمونه کشور افغانستان که یکدندگی کردند و گفتند رئیس باید بماند. یا کویت که مدت‌ها تعلیق بود. امیدوارم کسانی که در ساختمان سئول نشسته اند دست از یکدندگی بردارند و کار را به کاردان بسپارند.

چیا فوادی، سردبیر خبرگزاری فوتبالی و کارشناس برنامه :

  ظاهرا فیفا دوباره ایرادهایی از اساسنامه گرفته. مانند بحث ابهامات مالی، کمیته حقوقی و رکن قضایی و دیگر مباحث. یا بحث نهاد غیر دولتی خصوصی و ... 

علی خطیر:

من هم اخبار را از طریق جراید پیگیر می‌کنم و شنیده‌ام که فیفا از اساسنامه ارسالی فدراسیون فوتبال گرفته است. در این مقطع بیشتر روی بند یک اساسنامه فدراسیون یعنی بحث ماهیت و شکل حقوقی تاسیس فدراسیون است که گویا اعلام شده فدراسیون را به عنوان نهاد عمومی غیردولتی اعلام کرده که فیفا آن را نپذیرفته است. اما نمی دانم تا چه میزان صحت دارد.

فوادی:

آیا نباید مجمع در جریان این تغییرات باشد؟

رفیعی:

آقایان نمی‌خواهند مجمع در جریان باشد.

معتمد هاشمی:

چه کسانی؟

رفیعی:

شما فکر می کنید در حال حاضر فدراسیون را چه کسی مدیریت می کند؟ به نظر من این خیال خامی ست که فکر کنیم آقای تاج از فدراسیون رفته و دیگر این فدراسیون را مدیریت نمی‌کند.

فوادی: 

در صحبت با آقای هراتیان مشخص شد اساسنامه را ندیده اند و برخی دیگر هم گفتند خبر ندارند. پس چه کسی خبر دارد؟

رفیعی:

اتفاقا بحث الان فیفا همین است که چرا به اعضای خودتان خبر ندادید؟ آقایان فکر کرده اند که دیگر عصر نشستن در اتاق شیشه ای هنوز در خیابان سئول نرسیده است. مجمع مثل کنگره فیفاست و رکن قانونگذاری و قوه مقننه است. مگر می ‌شود ملاحظات ملی را در این موضوع در نظر نگیرید و به قانونگذار محلی خودتان اعتنا نکنید و آن را به فیفا ارسال کنید؟ مردم ما محرم هستند. قانون بودجه مملکت قبل و بعد در اختیار مردم قرار می‌گیرد که بدانند کدام نهاد چقدر پول دارد. آقایان اگر این اطلاعات را شفاف در اختیار مردم قرار ندهند، خودشان به شک و شبهه ها دامن می زنند. هزاران دانشجوی حقوق در مقطع دکتری داریم و خود من مشاور پایان نامه بسیاری از دانشجویان هستم که در مقطع ارشد و دکتری درباره حقوق ورزشی می‌نویسند. دانشگاه تهران، تربیت مدرس، علوم تحقیقات، فراوان دانشجو دارد که حقوق ورزشی می‌دانند. الان هم دلیل این است که فیفا می‌گوید ماده 14 سه چهار بند دارد که آقایان هم خوب می‌دانند. زمانی که بحث بازنشستگی بود به آن بند اشاره می‌کردند. اما بندهای دیگر که می‌گوید فوتبال باید شفافیت مالی داشته باشد و سه رکن قانونگذاری و اجرایی و قضایی داشته باشد و اعضا باید توسط مجمع گماشته و برکنار شوند و مهمتر از همه مسائل مالی. کمیته ای که شفافیت مالی فدراسیون را مشخص می‌کند. فدراسیونی که خودش در وضعیت ورشکستگی به سر می‌برد چطور به باشگاه‌ها بگوید اگر مطالبات بازیکنان قبلی را ندادی حق جذب بازیکن نداری؟

فوادی:

آقای خطیر نظر شما چیست. آیا اعضای مجمع باید آن را بخوانند؟

خطیر:

استراتژی که اول دوستان در فدراسیون تعیین کردند به این شکل بود که نظرات را از اعضای مجمع بگیرند و اعمال کنند و به فیفا ارسال کنند و در نهایت آن را تصویب کنند. یعنی می‌توانستند پس از گرفتن نظرات به مجمع برده و آن را تایید و تصویب کرده و سپس به فیفا ارسال کنند. فیفا چیز زیادی نمی‌خواهد و یکسری موارد شفاف دارد و با 211 عضو خودش این کار را انجام می‌دهد. همانطور که دکتر رفیعی فرمودند، ماده 14 و 15 و 19 اساسنامه فیفا این موارد را مشخص کرده است. یعنی ماده 14 الزامات فدراسیون‌های عضو می‌گوید فدراسیون در هر زمانی باید تابع تمام قوانین، آیین‌نامه، دستورالعمل و تصمیمات ارکان قضایی فیفا باشد.

فوادی:

این رفت و آمد زیاد خطرناک نیست؟

رفیعی:

خیلی خطرناک است آقای فوادی! فیفا در دو نامه اخیر خیلی سخت برخورد کرده است. آقایان چشم‌هایشان را بسته و سرشان را زیر ماسه گذاشته اند. گفته شده اگر این بار آن را اصلاح نکنید آثار و تبعات خطرناکی در انتظار شماست. ما را به بندی ارجاع داده که در آن به ماده ای اشاره دارد که تعلیق در آن است. 

فوادی:

مگر فیفا نگفته به قوانین کشورها احترام می‌گذارم؟ با توجه به اینکه به "عمومی غیردولتی" ایراد گرفته و گفته عمومی آن حذف شود پس قوانین دولتی چه می‌شود؟

خطیر:

این بحث ها در فیفا نیست که فیفا گفته باشد من به قوانین داخلی احترام می‌گذارم. فیفا یک نکته کلیدی دارد که گفته فدراسیون باید خودش را به صورت مستقل اداره کرده و اشخاص ثالث مطابق ماده 19 اساسنامه فیفا در فدراسیون تاثیر نخواهند گذاشت. این تاثیر حتی اگر در نتیجه اشتباه فدراسیون ما باشد، یعنی یک تاثیر مفرط. فرض کنید من قدرتی بالاتر از شما هستم و اگر توافقنامه ای داریم، می‌توانم نظرات خودم را به زور به شما تحمیل کنم و شما را متقاعد به انجام آن کنم. مثل رابطه دکتر و مریض که دکتر روی مریض تاثیر دارد و اثراتش را روی آن می‌گذارد. مثل روابط دولت و فدراسیون. اگر مشکل اساسنامه روی ماده یک باشد مطمئنا روی آن گیر می‌کند.

رفیعی:

خیر فقط ماده یک نیست. طبق قانون ورزشی، اگر کسی عضو فیفا باشد باید از پس اجرا و تنظیم قوانین فیفا برآید. اگر این کار را نکند، ولو اینکه عدم ایفای الزامات فیفا منتسب به او نباشد او ناقل است! به عبارتی دیگر در ورژن‌های دیگر اساسنامه‌های فیفا گفته شده بود به هر شکل ممکن اگر می‌خواهید عضو خانواده بزرگ فوتبال جهان باشید، باید این الزامات را بپذیرید که ربطی هم به عالم سیاست، استعمار و استثمار ندارد. ربط به بلوک بندی شرق و غرب ندارد. اگر فردا به دلیل اینکه ماده یک اصلاح نشده و در بحث نظارت مالی و حسابرسی به تفکیک قوا تمکین نکردند، اگر اثری فوتبال ایران را تعلیق یا تهدید کند، جام باشگاه‌های آسیایی و جام جهانی قطر برای ما به خطر می‌افتد. اینطور نیست که ما را تعلیق کنند، کار انجام شود و آخر هفته دوباره تعلیق را بردارند. ورزش جهان شمول در میان است. اگر دهی در آبادان وجود دارد که فوتبال در آن است با سانتوس برزیل تفاوتی ندارد.

فوادی:

قانون منع بازنشستگی در آن نیامده؟

خطیر:

دوستان قانونی تحت عنوان بازنشستگی در مجلس تصویب کردند و بر آن تاکید داشتند که از نظر من قانون بدی هم نیست. ولی ای کاش این دو را با هم قاطی نمی‌کردند و به عنوان یک پیش شرط در اساسنامه فوتبال می‌آوردند. به جای اینکه از طریق ماده سه قانون خدمات کشوری و نهاد عمومی غیردولتی خواندن فدراسیون، می‌توانستند عین قانون را بنویسند و در اساسنامه فدراسیون فوتبال بیاورند. مطمئنم اگر فیفا متوجه شود که فدراسیون یک نهاد عمومی غیردولتی ست به این مفهوم است که سازمان‌های نظارتی، بازرسی و هر نهاد دولتی، بخواهند هر نظارتی کنند، فیفا آن را نخواهد پذیرفت. زیرا از نظر فیفا این نظارت باید از سوی مجمع صورت پذیرد. کویت چرا تعلیق شد؟ زیرا بندی در قانونشان وجود داشت که وزارت ورزش می‌توانست بر فدراسیون فوتبال حتی بر مسائل مالی نظارت کند. به همین دلیل کویت چهار سال تعلیق بود.

رفیعی:

بسیار درست فرمودید و درود بر شما. باید به صورت داوطلبانه کسانی که اساسنامه را می‌نویسند، در اساسنامه شرط سنی بنویسند و آن را با آبروی ملی گره نزنند تا هر کس عضو هیات رئیسه شد و بر سکان هدایت فدراسیون نشست و فردا روزی به او از سازمان بازنشستگی ایراد گرفته شد، بگوید فقط قوانین فیفا! بسیار راه‌حل خوبی ارائه شد و امیدوارم آقایان این شرط سنی را در اساسنامه بیاورند.

خطیر:

حتی می‌توانند شرط سنی هم نه، قانون بازنشستگی را بیاورند در اساسنامه که حتی اگر طرف بازنشسته دولتی بوده نتواند ثبت نام کند.

رفیعی:

می‌توانند بگویند کسانی واجد شرایط هستند که شرط سنی فلان را دارند. حل و فصل این موضوع راحت است، اگر آقایان بخواهند.

فوادی: 

ماده نهاد غیردولتی که پیشتر هم رسانه‌ای شده بود، دست وزارت ورزش و دولت در فوتبال را کوتاه می‌کند. کسانی که می‌خواهند کاندیدا شوند، شرط و شروط فرم ها کم شده. اما سابقه مدیریت ورزش تغییر کرده است. یعنی کسی که کاندید می‌شود باید 8 سال سابقه مدیریت ورزشی داشته باشد. از آنجایی که خیلی از کاندیدا ها که دور قبل ثبت نام کرده بودند با این بند واجد شرایط نبودند، 4 سال ورزشی + ۴ سال سابقه اقتصادی مطرح شده با حضور به عنوان مدیرعاملی در شرکتی که تراز مالی آن از فدراسیون فوتبال باید بیشتر باشد. برای 8 سال سابقه ورزشی قبلا عضو هیات مدیره و هیات رئیسه فدراسیون بودن سابقه ورزشی حساب نمی شد اما گویا الان تغییر کرده است و محسوب می‌شود. با این رفت و برگشت‌ها، انتخابات ممکن است مهرماه برگزار شود؟

خطیر:

نمی‌توانم درباره آن اظهار نظر کنم زیرا رسمی نیست. اما اگر قرار باشد به این شکل باشد که در جراید مطرح می‌شود مانند اینکه 4+4 سال یا اگر صد بازی ملی هست چرا 95 بازی ملی نه؟ نمی‌دانم چرا دنبال این هستیم شرایطی را بگذاریم که یکسری آدم‌ها را محدود کند. نمی‌خواهم دوستان را متهم کنم اما تفکر گردش نخبگان را هیچوقت نداشتیم و نمی‌خواهیم جوانان بیایند بر مسند کار قرار بگیرند و به مدیران کمک کنند یا در جهت حذف رقیب. اگر گفتند طرف 8 سال مدیرعامل یک باشگاه باشد فکر نمی‌کنم آقای فتح‌الله زاده با این همه سابقه هم این شرط را داشته باشد. انقدر سختش نکنیم. شرایط را آزاد کنیم تا آدم‌های متخصص وارد شوند. مبنا را بر گردش نخبگان و متخصصان قرار دهیم. همیشه می‌گوییم ما چرا منابع انسانی نداریم اما کلی دانشجو در رشته حقوق ورزش داریم که سیکل ورود برای این دوستان بسته است. ما ضعف منابع انسانی نداریم و ضعف قانون نویسی داریم. زیرا قانون را طوری وضع می‌کنیم که خودمان در این فضا بقا داشته باشیم. باید این از خودگذشتگی را داشته باشیم و اینگونه فکر نکنیم که این فوتبال همیشه برای ما می‌ماند. باید اجازه دهیم متخصصان و جوانان به فوتبال کمک کنند.

رفیعی:

تعدادی از کسانی که مثل من در همین حقوق ورزش بودند و الان در فدراسیون هستند، آن زمان فدراسیون از ما خواست تا به آن‌ها کمک کنیم. اگر قرار باشد کسانی که در خیابان سئول روی صندلی مدیریت نشسته‌اند تا آخرین روز به کارشان ادامه دهند و با مریضی از کار کنار بروند، این کشور زرخیز با این همه دانش آموختگان تربیت بدنی، حقوق ورزشی و ... چه کنند؟ جوانانی که زبان بلدند و الزامات را می‌دانند. در را باز کنند تا این جوانان بیایند. 

7413