پایگاه خبری فوتبالی- نیمفصل اول بیستمین دوره لیگ برتر در حالی به پایان رسید که ۱۶ تیم حاضر در این مسابقات تلاش کردند عملکرد خوبی داشته باشند اما واقعاً همه تیمها در حد خود ظاهر شدند؟
به گزارش فوتبالی و به نقل از تسنیم، نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 1400-1399 با صدرنشینی پرسپولیس به پایان رسید. در فصل جاری به جز سه تیم بالای جدول که کمی اختلاف امتیاز با بقیه تیمها ایجاد کردهاند، بین تیمهای چهارم و سیزدهم جدول تنها شش امتیاز اختلاف است. سه تیم نیز با اختلافی نسبتاً قابل توجه در انتهای جدول قرار دارند.
در زیر عملکرد 16 تیم لیگ برتری (به ترتیب رتبه) در 15 بازی نیم فصل نخست بررسی شده است.
1- پرسپولیس؛ باز هم مدعی اصلی قهرمانی
پرسپولیس با وجود جدایی شجاع خلیلزاده، علی علیپور، محمد نادری، علیرضا بیرانوند و مهدی ترابی فصل را خوب شروع کرد. شرایط برای سرخها با فینالیست شدن در آسیا بر وفق مراد بود تا جایی که این تیم در فینال لیگ قهرمانان به میدان رفت و ناکام ماند. این ناکامی به لیگ داخلی هم سرایت پیدا کرد و تیم یحیی گلمحمدی تا هفتهها یا پیروز نمیشد یا اینکه با حداقل اختلاف و به صورت اقتصادی به سه امتیاز میرسید. این شرایط برای سرخپوشان تا پیش از هفته پایانی نیم فصل و برتری 5 گل مقابل گلگهر ادامه یافت.
نکات مثبت: قهرمانی نیمفصل، ثبات در کادر فنی، خروج موفق از بحرانِ ناکامی در فینال آسیا، عدم مصدومیت شدید بازیکنان با توجه به جدال در دو جبهه داخلی و آسیایی، پرداخت مطالبات برانکو و فرار از محرومیت و دریافت مجوز حرفهای.
نکات منفی: محرومیت شش ماهه عیسی آلکثیر، حواشی باشگاه و عدم ثبات مدیریت، اظهارات عجیب رسولپناه و درگیری او با بازیکنان و سرمربی تیم، بسته شدن پنجره نقلوانتقالاتی به دلیل شکایت بودیمیر و جدایی بازیکنان تأثیرگذار.
اتفاق ویژه: بازگشت مهدی ترابی پیش از اتمام نیمفصل، رکورددار کمترین تعداد باخت با یک گل، بیشترین کلینشیت با 9 بازی بدون گل خورده و بهترین خط دفاع با هشت گل.
2- سپاهان؛ مدعی اما متین
مهمترین اتفاق فصل بیستم برای اصفهانیها بازگشت محروم نویدکیا به فوتبال بود. زردپوشان اصفهانی ابتدا با این مربی در لیگ قهرمانان آسیا موفق نبودند و از دور مسابقات حذف شدند. در ادامه در نتیجهگیری لیگ هم پرنوسان ظاهر شدند، ولی رفته رفته تیمشان شکل گرفت و به شرایط بهتری دست پیدا کردند. برد 2 بر صفر مقابل استقلال در هفته پایانی نیمفصل، سپاهان را یکی از دو گزینه نهایی قهرمانی نیمفصل معرفی کرد که البته با سه امتیاز پرسپولیس در هفته پایانی این امر برای اصفهانیها محقق نشد. نکته جالب اما در سپاهان متانت و نوع برخورد محروم نویدکیاست که با این روند یک تیم مدعی و موفق را تا اینجای کار تشکیل داده است.
نکات مثبت:اعتماد مدیریت باشگاه به کادر فنی، حفظ بدنه اصلی تیم و جذب موفق نیروهای مورد نیاز، کاهش چشمگیر حواشی و بازگشت برخی از بازیکنان به شرایط ایدهآل، کسب مجوز حرفهای، واگذاری ورزشگاه نقش جهان به سپاهان و ثبات کادر فنی.
نکات منفی:شکست 3 بر یک مقابل گلگهر، نفت مسجدسلیمان و شهر خودرو و نوسان در نتیجهگیری در برخی مقاطع، تغییرات پرتعداد در ترکیب، اُفت شدید و نیمکتنشینی کیروش استنلی، آقای گل سابق لیگ برتر و برگزاری مراسم جشن تولد نویدکیا در حین برگزاری بازی با سایپا.
اتفاق ویژه: آقای گلی سجاد شهباززاده با 12 گل در نیمفصل اول و بهترین خط حمله با 25 گل زده.
3- استقلال؛ باز هم درگیر حاشیه
بعد از اتفاقات عجیب انتهای فصل پیش که به جدایی فرهاد مجیدی، عدم بازگشت استراماچونی و سرمربیگری موقت مجید نامجومطلق در لیگ قهرمانان آسیا ختم شد، استقلالیها سراغ محمود فکری رفتند. آبیها کار را با این مربی دیر شروع کردند و نحوه جدایی او از نساجی تا مدتها برای تیم حاشیه ایجاد کرد. استقلال که بعد از مدتها توانست دوباره برای چند هفته صدر جدول را از آن خود کند، در اواخر نیمفصل اُفت کرد تا جایی که صدر جدول و قهرمانی نیمفصل را هم از دست داد. آبیها در طول فصل جاری با انواع و اقسام حواشی روبهرو بودند تا جایی که این اواخر حواشی در این باشگاه به بالاترین حد خود رسیده است.
نکات مثبت: موفقیت در جذب رشید مظاهری و چند بازیکن دیگر، بهترین شروع استقلال در چهار هفته ابتدایی لیگ در پنج فصل اخیر، ثبات کادر فنی، تغییر وضعیت استقلال در لیگ قهرمانان از پلیآف به دور گروهی، بسته شدن پروندههای شفر و باشگاه پاختاکور با پرداخت بدهی و کسب مجوز حرفهای.
نکات منفی: حذف از لیگ قهرمانان آسیا، افزایش بیرویه مبلغ قرارداد برخی از بازیکنان در ابتدای فصل، عدم پشتیبانی و اختصاص زمین تمرین مناسب، عدم حضور موفق مهاجمان این تیم در جدول گلزنان، ناکامی در حفظ علی کریمی و روزبه چشمی، ابهام در وضعیت میلیچ، مهدی قایدی و رشید مظاهری و قهر وریا غفوری و کنار گذاشته شدن مقطعی دیاباته.
اتفاق ویژه: صدرنشینی پس از مدتها و انتقادات شدید به تیم و فکری با وجود صدرنشینی در لیگ.
4- فولاد؛ با ثبات با چاشنی ترس
فولادیها بعد از اینکه سال گذشته فراتر از انتظار ظاهر شدند و با قرار گرفتن در رده سوم جدول سهمیه لیگ قهرمانان را به دست آوردند، تیمشان را برای این فصل نیز حفظ کردند. فولاد با توجه به خریدهای خوبی که در این فصل داشت، انتظار میرفت در نتیجهگیری بهتر عمل کند. این تیم تنها دو بار شکست را تجربه کرده و در بیشتر بازیها به تساوی رضایت داده است. با کامل بودن نفرات و ثبات به وجود آمده و همچنین فراهم بودن امکانات و زیرساختها انتظار میرفت، فولاد امسال خیلی جدیتر در چهره یک تیم مدعی ظاهر شود، اما تاکنون چنین چیزی رقم نخورده و شاید بتوان «ترس» را عامل رقم نخوردن این اتفاق دانست.
نکات مثبت: حفظ تمامی بازیکنان مدنظر و جذب حداکثری نفرات موردنیاز، باز شدن پنجره نقلوانتقالاتی بعد از محکومیت در پرونده آکاهوشی، تجهیز ورزشگاه شهدای فولاد، کسب مجوز حرفهای، ثبات کادر فنی و ادامه رکورد شکست ناپذیری در خانه.
نکات منفی: بسته شدن پنجره نقلوانتقالاتی به دلیل پرونده بلبلی، محرومیت سعید آذری از سوی کمیته اخلاق، برآورده نشدن انتظارات هواداران و اتفاقات بازی با پیکان و عریض کردن زمین.
اتفاق ویژه: با حضور پاتوسی، شیمبا و کولیبالی، حضور بیشترین بازیکن خارجی در یک تیم، اعتراض تیمها به نیمکت این تیم، فولاد با هشت مساوی در بین تیمهایی که بیشترین تساوی را داشتهاند، قرار دارد.
5- صنعت نفت آبادان؛ شگفتیآفرینی در اوج محدودیت
آبادانیها چند سالی است که روند روبه رشدی را طی میکنند، تا حدی که این تیم نه تنها دیگر برای سقوط نکردن، نمیجنگد، بلکه به دنبال رسیدن اهدافی بزرگتر است. تیم تحت هدایت سیداکبر پورموسوی در نیمفصل نخست به صدر جدول هم صعود کرد و نشان داد مقابل هر تیمی قابل احترام است. این در حالی است که زردپوشان در نقلوانتقالات ابتدای فصل بازیکنان مهمی نظیر عیسی آلکثیر و میلاد جهانی را از دست داده بودند. با این حال آنها با درخشش طالب ریکانی روزهای خوبی را در نیمفصل اول تجربه کردند. نفتیهای آبادان در عین محدودیت و مشکلات دیگر، در نیمفصل شگفتیآفرین بودند.
نکات مثبت: طی کردن روند صعودی و کسب نتایج بالاتر از حد انتظار و باز شدن پنجره نقلوانتقالاتی در ابتدای فصل.
نکات منفی: ادامه مشکلات مالی و عدم حمایت، جدایی بازیکنان تأثیرگذار و بلاتکلیفی پیش از فصل و عملی نشدن بسیاری از قولها تا پایان نیمفصل.
اتفاق ویژه: تجربه صدرنشینی و درخشش طالب ریکانی.
6- آلومینیوم اراک؛ رنگ و بویی از لیگ یک نیست
تیم تحت هدایت رسول خطیبی در هفتههای پایانی لیگ برتر به پیروزی و ساخت شگفتی در میدانهای بزرگ از جمله در دیدار با پرسپولیس و تراکتور عادت کرده بود. موفقیتهای تیم آلومینیوم در نتیجهگیری باعث شده این تیم رنگ و بویی از یک تیم تازه لیگ برتری نداشته باشد. هر چند با جدایی خطیبی آنها باید نیمفصل دوم را با یک سرمربی دیگر ادامه دهند و این تغییرات میتواند به ضررشان تمام شود.
نکات مثبت: نتیجهگیری بالاتر از حد یک تیم تازه لیگ برتری شده و حفظ بدنه تیم و استفاده از بازیکنان لیگ یکی.
نکات منفی: آغاز پرجنجال و رفت و آمد سرمربی در هفته اول و معرفی لباس سوم تیم ملی ایتالیا بهعنوان لباس اصلی تیم.
اتفاق ویژه: جدایی به یکباره خطیبی و پیوستن او به تراکتور.
7- تراکتور؛ همچنان فرصتسوزی
تراکتور فصل را با علیرضا منصوریان آغاز کرد، اما حضور این مربی فقط تا هفته پنجم دوام داشت تا علیمنصور نخستین سرمربی اخراجی فصل بیستم باشد. تراکتور بعد از جدایی سرمربیاش 10 هفته دیگر را با سرمربیگری موقت مسعود شجاعی ادامه داد. این تیم تبریزی که در سالهای قبل همیشه فرصتسوزی در اواخر لیگ را تجربه کرده، این بار در اواخر نیمفصل نخست این روند را در پیش گرفت تا باز هم جای خالیاش در بین مدعیان احساس شود.
نکات مثبت: دریافت مجوز حرفهای و عملکرد خوب در بازیهای خارج از خانه.
نکات منفی: تغییرات پیاپی مدیریتی، عدم ثبات نیمکت و حضور 10 هفتهای بدون سرمربی قطعی، بسته شدن پنجره نقلوانتقالاتی در پرونده مظاهری و عملکرد ضعیف در بازیهای خانگی.
اتفاق ویژه: تجربه دوباره «بازیکن - مربی» در فوتبال ایران با مسعود شجاعی.
8- مس رفسنجان؛ در قواره لیگ برتر
مس نیز مانند آلومینیوم که تازه لیگ برتری شده، در نیمفصل عملکرد خوبی داشته است. این در حالی است که معمولاً تیمهای تازه لیگ برتری شده در سال نخست حضورشان باید برای سقوط نکردن تلاش کنند، اما این موضوع تاکنون برای تازه واردهای لیگ صدق نکرده است. مس البته رفته رفته شرایطش بهتر شد و توانست خود را به نیمه جدول برساند. نتایج این تیم در هفتههای پایانی نیمفصل باعث شد تا تیمِ محمد ربیعی را در قواره لیگ برتر بدانیم.
نکات مثبت:جذب نفرات موردنیاز و حفظ شاکله اصلی تیم، اعتماد به کادر فنی با وجود اولین تجربه لیگ برتری ربیعی و احترام کادر فنی به داوری و بیحاشیه بودن.
نکات منفی: مشکلات سختافزاری در رفسنجان از جمله بازی در چمن مصنوعی و نتایج ضعیف در ابتدای فصل.
9- گلگهر؛ خوش استقبال و بد بدرقه
تیم امیر قلعهنویی در دومین سال حضورش در لیگ، حسابی خود را در ابتدای فصل تا بن دندان مسلح کرد و خوب هم نتیجه گرفت. گلگهر صدرنشین هفتههای نخست بود، ولی در پایان نیمفصل جایگاهی بهتر از نهمی پیدا نکرد و در هفته آخر نیز سنگینترین شکست فصل را در خانه با پنج گل مقابل پرسپولیس تجربه کرد. این وضعیت سیرجانیها مصداق مثال خوش استقبال و بد بدرقه بودن است! این تیم در نیمفصل اول در حد انتظار عمل نکرده است.
نکات مثبت: بستن شدن یک تیم کامل با چهره مدعی، تکمیل و تجهیز ورزشگاه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و آغاز فوقالعاده در لیگ برتر.
نکات منفی: نزول شدید از صدر به میانه جدول، عدم شرایط خوب علیرضا حقیقی و برخی از بازیکنان مطرح، عدم نتیجهگیری و برآورده نشدن انتظارات.
اتفاق ویژه: حرکت عجیب منشا در بازی مقابل نساجی و محرومیت او و تغییر همه اعضای هیئت مدیره باشگاه به دلیل نتایج ضعیف.
10- نفت مسجدسلیمان؛ صورت سرخ با سیلی
نفتیها از لحاظ وضعیت مدیریتی و مالی در این فصل نیز خیلی شبیه به همنام آبادانی خود هستند. آنها بعد از اینکه در حفظ مهدی تارتار موفق نبودند، سراغ مجتبی حسینی رفتند که این مربی نیز در نیم فصل از جمع آنها جدا شد. نفت مسجدسلیمان با ترکیبی از بازیکنان جوان موفق شد یقه خیلی از تیمهای بزرگ از جمله تراکتور، پرسپولیس، فولاد، سپاهان، استقلال و گلگهر را بگیرد. آنها خیلی وقت است که یاد گرفتهاند چطور صورتشان را با سیلی سرخ نگه دارند.
نکات مثبت: آغاز کار با بازیکنان جوان و کسب نتایج قابل قبول مقابل مدعیان لیگ.
نکات منفی: تغییرات بسیار زیاد بازیکنان نسبت به فصل گذشته، مشکلات مالی، تغییرات کامل هیئت مدیره و مدیرعامل و جدایی مجتبی حسینی.
اتفاق ویژه: -
11- پیکان؛ حفظ آبرو با تاکتیکی خاص
پیکان را ابتدای فصل عبدالله ویسی بست، ولی عمر حضورش در این باشگاه به آغاز مسابقات قد نداد و مهدی تارتار چند روز مانده به آغاز مسابقات سکان هدایت این تیم را برعهده گرفت. پیکانیها در مقاطعی از مسابقات خود را به جمع مدعیان اضافه کردند، ولی موفق به حفظ جایگاه خود در بالای جدول نشدند. پرتابهای اوت دستی نادر محمدی که از هر فاصلهای به چارچوب دروازه حریف میرسد یکی عجایب لیگ بیستم به حساب میآمد که حتی در رسانههای بینالمللی نیز بازخورد داشته است.
نکات مثبت: جذب مهدی تارتار بهعنوان سرمربی.
نکات منفی:از دست دادن برخی از بازیکنان تأثیرگذار از جمله شهریار مغانلو و سعید واسعی.
اتفاق ویژه: پرتاب اوتهای عجیب نادر محمدی- استعفای مهدی تارتار و مخالفت هیئت مدیره.
12- شهر خودرو؛ بازگشتِ پدیده
تیم فعلی شهر خودرو و سابق پدیده مشهد چند سالی در سطح یک فوتبال ایران خوش میدرخشید تا اینکه امسال با اتفاقاتی که در حال رخ دادن است خیلی نمیتوان آینده روشنی برای این باشگاه متصور شد. وضعیت کنونی این باشگاه خیلی شبیه به اواخر دوران تیمداری پدیده است. شهر خودرو در ابتدای فصل بسیاری از بازیکنان تأثیرگذاری را از دست داد و هدایت تیم به سیدمهدی رحمتی سپرده شد.
این تیم با این مربی جوان نتایج پرنوسانی گرفته و در یک خط مستقیم حرکت نکرده است. شهر خودرو در اصفهان سپاهان را با سه گل شکست میدهد ولی در خانه مقابل مس رفسنجان شکست میخورد. با اتفاقات اخیری که در این باشگاه رخ داده و گفته میشود برخی از مدیران شهر خودرو بازداشت شدهاند، این باشگاه در آستانه انتقال به شرکت دیگری است.
نکات مثبت: اعتماد به مربیان جوان و ادامه کار با آنها و کسب نتایج قابل قبول با توجه به وضعیت باشگاه.
نکات منفی: مشکلات مالی و بحران اقتصادی، فسخ قرارداد برخی از بازیکنان اصلی در نیمفصل، بلاتکلیفی مدیریتی و مالکیتی در نیمفصل، ناکامی در دریافت پول انتقال یحیی گلمحمدی به پرسپولیس و مشکلات استانی و ندادن اجازه ورود تیم به ورزشگاه امام رضا (ع).
اتفاق ویژه: بازداشت مدیران مجموعه شهر خودرو و انتقال امتیاز این تیم و احتمال بازگشت رحمتی به درون دروازه.
13- سایپا؛ همچنان علاقهمند به تساوی
سایپا فصل گذشته با ابراهیم صادقی موفق شد با یک امتیاز، یک امتیازهایی که در بازیها ذخیره میکرد، خودش را در لیگ برتر حفظ کند. نارنجیپوشان در نیمفصل نخست فصل جدید نیز همین روند را در پیش گرفتهاند. هرچند این تیم سه برد مهم را در کارنامه دارد، ولی موفق شده با نباختن در بسیاری از بازیها در جمع تیمهای میانه جدول (حداقل از لحاظ امتیازی) قرار بگیرد.
نکات مثبت: ثبات در کادر فنی، تقویت کادر فنی و اضافه شدن مربیان جوان، اضافه شدن بازیکنان باتجربه برای پوشش ضعف بازیکنان جوان و جذب بازیکن از آکادمی باشگاه.
نکات منفی: از دست دادن پیروزی در دقایق پایانی در دو بازی و تساویهای متعدد.
اتفاق ویژه: عدم شکست مقابل سه تیم بالای جدول
14- ذوبآهن؛ دور از انتظار
افرادی که بازیهای این تیم را در نیم فصل نخست دنبال میکردند، به این موضوع اذعان داشتند که جایگاه ذوبیها انتهای جدول نیست. ذوبآهنِ رحمان رضایی در برخی از بازیها به دلیل اشتباهات داوری امتیاز از دست داد. این تیم حالا با تغییرات فنی و مدیریتی و اضافه شدن مجتبی حسینی به دنبال صعود در جدول خواهد بود.
نکات مثبت: نمایش خوب تیم از لحاظ فنی، بهرهگیری از بازیکنان جوان آکادمی، انتخاب حسینی بهعنوان سرمربی جدید و کسب مجوز حرفهای.
نکات منفی: بدترین خط دفاع با 23 گل خورده، درگیری و اختلاف نظر تیم مدیریتی با کادر فنی و مصاحبههای ارکان باشگاه علیه هم.
اتفاق ویژه: ذوبآهن آسیب زیادی از اشتباهات داوری متحمل شده است.
15- نساجی؛ خسته در شهر خسته
نساجی که فصل پیش روزهای خوبی را با محمود فکری پشت سر گذاشت بود در فصل جدید، شباهتی به گذشته نه چندان دورش ندارد. جدایی دقیقه نودی فکری از نساجی شاید اولین جرقه برای آغاز یک فصل دشوار برای تیمِ شهر خسته به حساب میآمد. نساجی بعد از قطع همکاری با وحید فاضلی، با مجید جلالی هم نتیجه نگرفته است تا هواداران پرشور این تیم بیش از پیش نگران نیمفصل دوم باشند.
نکات مثبت: -
نکات منفی: از دست دادن بسیاری از بازیکنان تأثیرگذار از جمله شجاعی، آشوری، حقیقی و باقری، استعفای مدیرعامل باشگاه، شرایط بد زمین ورزشگاه شهید وطنی و آبگرفتگی در بازی با پرسپولیس.
اتفاق ویژه: تصمیم برای تعویض چمن مصنوعی ورزشگاه شهید وطنی.
16- ماشینسازی؛ بوی با اصالتهای از یاد رفته
وضعیت ماشینسازی در این فصل به نحوی است که میتوان در گوشه ذهن به باشگاههای بزرگی چون پاس، استقلال اهواز، ابومسلم و خیلیهای دیگر فکر کرد. ماشینسازی در صورت طی کردن همین روند، شاید به آینده دیگر با اصالتهای از یاد رفته دچار شود. این تیم در نیمفصل هم بازیکنان جوان داشت و هم مربیان جوان. البته ماشینسازی موفق شد با پیروزی مقابل صنعت نفت، به اولین برد خود دست پیدا کند و نیمفصل اول را با خاطرهای خوش و امیدوارکننده به پایان برساند.
نکات مثبت: -
نکات منفی:بسته شدن تیم با بودجه کم، مشکلات مالی و مدیریتی، احتمال جدایی بازیکنان آماده این تیم در نیمفصل از جمله پیمان بابایی و رزاقپور.
اتفاق ویژه: -
7474