پایگاه خبری فوتبالی- دو پیشکسوت داوری فوتبال کشورمان به همراه سرپرست کمیته داوران روی خط برنامه وقت اضافه رادیو ایران آمدند و در خصوص مشکلات و اشتباهات داوری در مسابقات باشگاهی کشور به گفت و گو پرداختند.
به گزارش فوتبالی، حسین عسگری در ابتدای سخنانش در رابطه با اشتباهات داوری و راه های جلوگیری از آن اظهار داشت: بارها در سال های اخیر اشاره کرده ام که حساس ترین کمیته فدراسیون فوتبال، کمیته داوران است. از دو ناحیه به فدراسیون فوتبال ترکش های سنگینی می خورد. یکی عدم نتیجه گیری مطلوب تیم ملی، و دیگری استاندارد نبودن قضاوت هاست. فدراسیون باید نگاهش را به داوری تغییر دهد. همه فدراسیون ها دیدگاهشان یک چیز بوده و این فدراسیون جدید نیز به همین صورت بوده است. باید واقعا امکانات برای داوران فراهم کنند. بحث فقط دستمزد و حق الزحمه نیست. کلاس درست برگزار نمی کنند، وسایل به داور نمی دهند، به داور توجه نمی کنند، وقتی هتلی برای داوران تهیه می کنند و فکر مینند کار ویژه ای کرده اند، در صورتی که وظیفه شان است، انتظار دارند که داور برایشان کاری بکند. بلاتکلیفی کمیته و دپارتمان چند سالی است که به داوری این کشور لطمه زده است. الان نزدیک به یک ماه است که پس از اینکه آقای کامرانی فر که رییس دپارتمان بود، به عنوان دبیرکل فدراسیون فوتبال منصوب شد، هیچ تکلیفی برای دپارتمان تعیین نکردند. این بی توجهی است. باید بحث وظایف دپارتمان و کمیته به وضوح و به درستی مشخص شود. حدود 6 یا 7 سال است که کمیته ای وجود ندارد! کدام کمیته؟ کمیته ای که اعضای مشخص ندارد. کمیته ای که نایب رییس ندارد و ... هیچ کدام از این ها قانونی نیست. این وظیفه ی فدراسیون است. همیشه همین بوده و فدراسیون جدید نیز دارد همین روال را طی می کند. تا وضعیت مشخص نشود، همین آش و همین کاسه خواهد بود!
حیدر سلیمانی در ابتدای سخنانش در همین رابطه گفت: ما در فدراسیون فوتبال، جنبهی داشتن دپارتمان داوران و کمیته داوران را نداریم. کشورهایی که حرفه ای هستند می توانند این بخش ها را اداره و در آن ها تقسیم وظایف کنند. وقتی سیاست گذاری درست وجود نداشته باشد، وقتی کمیته درست وجود نداشته باشد و وقتی راس هرممان قوی نیست، آثار این کمیته ها در داوری پایین می آیند. آن هنگام است که سلیقه ای عمل می شود. برای مثال سلیقه ای می آید و عرصه داوری را باز می کند و 150 تا 170 داور دعوت می کند، و یک نفر دیگری می آید و سلیقه ای عمل می کند و این گلوگاه را تنگ می کند و تعداد داوران را کاهش می دهد. ما سیاست مشخصی نداریم که بگوییم که برنامه ما الان اینجاست و میخواهیم به آنجا برسیم. بنابراین ما در داوری شکست خورده هستیم. تک گزینه هایی مثل آقای فغانی پیدا می شوند که ظهور میکنند و خودشان پیشرفت می کنند و 20 سال طول میکشد که ما دوباره اشخاصی مثل آقای فغانی و آقای فنایی پیدا کنیم تا بتوانیم در عرصه بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشیم. اگر فدراسیون فوتبال می خواهد فصل بعد لیگ خوبی را که ویترین فوتبال هر کشوری است برگزار کند، باید یک کلاس قوی برگزار کند. نه از کلاس هایی که پیش فصل و نیم فصل میگذارند، چند اسلاید نشان می دهند و تست می گیرند و تمام. بعد از آن هم داورها به حال خودشان رها می شوند. پیشنهادی به آقای کامرانی فر دادم که یک سری داور انتخاب شوند، مخصوصا داوران بین المللی، و آن ها به کشورهای دیگری مانند کشورهای همسایه فرستاده شوند و آموزش ببینند. باور کنید نتیجه و آثارش را خواهید دید. چون انتقال تجربه صورت میگیرد و داوران انگیزه جدیدی پیدا می کنند. الان بی انگیزگی در بین داوران ما موج میزند. نه به دنبال مطالعه می روند و نه میخواهند حرف بزرگترهایشان را گوش دهند. باعث این موضوع، نداشتن یک کمیته داوران است. بودن در هیات رییسه فدراسیون، به اندازه ای وقت آقای افشاریان را خواهد گرفت که ایشان وقت نکند به کمیته داوران فکر کند. بنابراین باید یک نفری فارغ از این عوامل مسئول باشد. یا برای مثال آقای کامرانی فر که رییس دپارتمان بود و الان دبیرکل شده است، قطعا نمی تواند هر دوی آن ها را اداره کند. بنابراین افرادی که قرار است در این دو مسند بنشینند، باید تمام تمرکز خود را برای ارتقای داوری بگذارند. و اینکه به نظر من باید این تعداد داور را کاهش دهند. ما قبلا دیده بودیم که کسی که در لیگ یک و لیگ دو بالای صد قضاوت انجام میداد و با تجربه می شد، به لیگ برتر می آمد. زیرا تجربه خود را به دست آورد بود. الان با دو سه بازی به لیگ برتر می آیند. این نشان دهنده این است که نظارت خوب وجود ندارد.
خداداد افشاریان در ابتدای اظهاراتش در رابطه با مسئولیت سرپرستی کمیته داوران گفت: بحث اینکه رییس یک هیات نباید در مسندهای داوری حضور داشته باشد، به طور مفصل در جلسه هیات رییسه به گفت و گو پرداخته شد. ما طبق اساسنامه ای که تاییدیه فیفا را دارد، اقدام کردیم. در اساسنامه آمده که اگر منافعی شخصی وجود داشت، نباید برای موضوع خودتان تصمیم گیری کنید اما در بقیه موارد مشکلی ندارد.
عسگری در همین رابطه ادامه داد: این هم از بی توجهی فدراسیون می آید. اساسنامه کمیته داوران فیفا به صراحت نوشته است که چه کسی میتواند رییس کمیته یا دپارتمان شود و اینکه وظایف این دو نهاد چیست. اما متاسفانه فدراسیون توجهی نمیکند. فقط یک بار این اتفاق به درستی افتاد و زمانی بود که آقای تاج رییس کمیته داوران بود و بنده رییس دپارتمان بودم. هیچگونه دخالتی و هیچگونه کار اجرایی توسط کمیته و آقای تاج انجام نمی شد و تمامش به عهده ی دپارتمان بود. آن موقع کمیته اعضا و نایب رییس داشت. الان به صراحت نوشته شده است که رییس، نایب رییس و اعضای کمیته داوران به هیچ عنوان نمی توانند در جاهای دیگر فوتبال مسئولیت داشته باشند.
افشاریان در ادامه گفت: از آقای عسگری خواهش میکنم که حرص نخورد. بیایید در مجموعه و کمک کنید. اگر خط مشی، نقشه و پیشنهاد و هرچیزی دارید که میتواند به جامعه داوری کمک کند، ما روی چشممان می گذاریم و انجام می دهیم. از زمانی که یادم هست شما و دوستانتان در کمیته داوران بودید. الان ما می خواهیم کمک کنیم به جامعه داوری. بیایید کمک کنید که حرمت داوران برگردد.
عسگری در پاسخ گفت: نمی شود که فقط اینگونه با کلمات بازی کنید. سه ماه پیش با من تماس گرفتید و من گفتم در خدمت هستم. چرا الان دارید کلمات غیرواقعی بیان می کنید؟ من سالیان سال در دپارتمان و کمیته بودم و کارهای خودم را انجام داده ام. داورانی که الان حضور دارند، کسانی هستند که در زمان من رشد کردند. چرا غیرواقعی صحبت میکنید؟ خشت اول تا نهاد معمار کج، تا ثریا می رود دیوار کج! اگر شما قانون مند هستید، اساسنامه فیفا مشخص کرده است که دپارتمان چیست و کمیته چیست و وظایف هرکدام چیست.
افشاریان در پاسخ به این که رییس دپارتمان اکنون چه کسی است، گفت: ما اکنون رییسی در دپارتمان نداریم. در اولین فرصت دپارتمان تشکیل خواهد شد. ما اعضا را انتخاب کرده ایم و به آقای خادم گفته ایم. در هفته آینده این اتفاق خواهد افتاد و مسئولیت ها مشخص خواهد شد. اشخاصی بسیار بزرگ تر از من خواهند آمد!
وی در رابطه با این که داماد او یکی از داورهای فوتبال کشور است، گفت: داماد من نیز داوری است مثل بقیه داورها. در این فصل 5 قضاوت کرده است. انقدر مشکلات زیاد هستند که این مسائل مهم نیستند.
افشاریان در پاسخ به این که برای حل مشکلات داوری در فصل بعد چه برنامه ای اتخاذ شده است، اظهار داشت: انقدر ریخت و پاش در کمیته داوران بوده و هست که ما از هرجایی بخواهیم کار را شروع کنیم، خیلی احتیاج به کمک داریم. 172 داور وارد کمیته داوران شده اند. ما در فوتبال ساحلی و فوتسال تعداد داورها را کاهش دادیم و تست خوب نیز گرفتیم. هرکس هم که تستش را با موفقیت نگذراند، ما تا نیم فصل از او استفاده نمی کنیم. در فوتبال نیز به همین گونه خواهد بود. تعداد را به استاندارد خواهیم رساند. هم داور وسط و هم کمک داور. زیر فشار هیچ مجموعه ای هم از قبیل هیات ها و کسان دیگری نمی رویم. کلاس های آموزشی بسیار قوی با مدرسان خیلی خوب و استعدادیابی های بسیار خوبی انجام خواهیم داد. مدیران فدراسیون نیز شناخت خوب و حساسیت بالا نسبت به داوری دارند.
وی در رابطه با دستمزد داوران در فصل بعد گفت: آقای عزیزی خادم دستمزدهای داوری های لیگ برتر را سه برابر کرده است. اما در فوتسال، فوتبال ساحلی، فوتبال بانوان، لیگ یک و دو ... ماموریتی به من داده اند که در اولین جلسه هیات رییسه، این موضوع را کارشناسی و برای آن تصمیم گیری کنیم. قبلا دستمزد داور یک میلیون و دویست هزار تومان بود که اکنون به سه میلیون و ششصد هزار تومان می رسد. کمک ها نیز به دو میلیون رسیده اند.
افشاریان در رابطه با تهیه واکسن کرونا برای داوران اظهار داشت: 10 روز پیش نامه ای مرتبط به واکسن برای تمام داوران فرستادیم. با کمک وزارت بهداشت، اول فصل تمام داوران، واکسن زده به میدان خواهند رفت.
افشاریان در رابطه با حضور کمرنگ فغانی در هفته های آخر فصل گذشته گفت: آقای فغانی 4 بازی برای ما قضاوت کرد. یک دیدار در جام حذفی و 3 دیدار در لیگ برتر. در آن مقطع ایشان کمک خوبی به ما کرد. فدراسیون فوتبال سیاست های خاصی دارد. آقای فغانی داور اول فوتبال ماست و با پرچم ما به جام جهانی می رود. در روزهایی که فشار زیاد بود و روزهای خوبی نداشتیم، گفتیم آقای فغانی به ما کمک کند که خداروشکر کار خوبی نیز انجام شد. هم قضاوت های خوبی انجام شد، هم به ما کمک بسیاری شد. ایشان هم با روی خوش از ایران رفت. من آدمی روراست هستم. هرکس در کنار من باشد دستش را محکم می فشارم. من اگر بتوانم به جامعه داوری کمک کنم، خدمت می کنم و اگر نتوانم، عذرخواهی میکنم و میروم. با امید هم به هیچ صندلیای نچسبیدهام.
عسگری در ادامه عنوان کرد: آقای افشاریان در ابتدا گفتند رضا کرمانشاهی محروم نشده ولی الان می گویند 20 روز محروم شده است تا زمانی که این طرز فکر در جامعه داوری وجود داشته باشد، داوری ما پیشرفت نخواهد کرد. در داوری باید شهامت وجود داشته باشد؛ چه برای آن کسی که داور است، چه کمک داور و چه کسی که مسئول اجرایی امور داوری است شما می گویید آقای افشاریان از طرف کمیته اخلاق محروم شده است. این وظیفه کمیته داوران است که سفت و محکم پشت داورش بایستد و از او حمایت کند. یکی از معضلات داوری ما همین است که کمیته داوران پشت داورش نیست. شما باید آدم رکی باشید آقای افشاریان! بازی با کلمات کار به جایی نمی برد من به وضوح می بینم که شما حرف و عملتان یکی نیست. من می توانم نزدیک 10 مورد مثال بیاورم که داور شما خوب قضاوت کرده اما تحت فشار باشگاه ها از قضاوت محروم شده و شما از داورتان حمایت نکرده اید. شما بروید اساسنامه جدید فیفا را بخوانید. در اساسنامه جدید چینش و انتخاب داوران را از وظایف کمیته حذف کرده است. چرا شما فقط به نفع و صلاح خودتان عمل می کنید؟ تا زمانی که فدراسیون به صورت واضح و قانونی به تشکیلات داوری سر و سامان ندهد، وضع به همین منوال خواهد بود. اساسنامه جدید به صراحت تمام نوشته است که کمیته وظیفه اش سیاست گذاری است و کار اجرایی تماما بر عهده دپارتمان است.
افشاریان در پایان خاطرنشان کرد: بنده با آقای عسگری موافقم که کار کمیته سیاست گذاری است ولی چرا ایشان نمی تواند این مسائل را با لحن بهتری بیان کند؟ شما یک مورد مثال بیاورید که ما پشت داورمان نایستادیم. و در مورد اینکه می گویید چرا به فلان داور بازی ندادید باید بگویم تشخیص با افشاریان است. شما شک نکنید که اگر بنده نتوانم به تشکیلات داوری کمک کنم، قطعا در این مسئولیت باقی نخواهم ماند.
7474 / 6641