امامی‌فر: فوتبال ایران باید از قانون «بازی جوانمردانه مالی» استفاده کند

امامی‌فر: فوتبال ایران باید از قانون «بازی جوانمردانه مالی» استفاده کند

پایگاه خبری فوتبالی- رئیس مرکز ملی فوتبال پیشنهاد کرد که فوتبال ایران باید برای وضعیت بهتر نقل‌وانتقالات قانون بازی جوانمردانه مالی را اجرا کند. 

به گزارش فوتبالی و به نقل از تسنیم، علیرضا امامی‌فر درباره اعمال قانون سقف قرارداد در فوتبال ایران اظهار داشت: همان‌طور که می‌دانیم ارقامی در قراردادها مطرح می‌شود که یکسری از باشگاه‌ها توانایی پرداخت آن را دارند و یکسری ندارند، اتفاقی که در فوتبال ما جدید نیست. فیفا برای تمام مسائل راه حل دارد. ما چیزی به اسم صنعت ورزش داریم که منابع مالی وسیعی را در برمی‌گیرد. تولید ناخالصی برخی کشورها از صنعت ورزش کسب می‌شود. در رشته فوتبال میلیاردها دلار در گردش است.

وی افزود: وقتی فوتبال از حالت آماتوری به صنعت تبدیل می‌شود نیاز است مدیران آگاهی کافی به اصول مالی و حسابداری داشته باشند. درآمد فوتبال در اواخر قرن گذشته  از طریق بلیت‌فروشی بود. زمانی که تلویزیون به منازل مردم ورود کرد خیلی از شرکت‌ها حامی ورزش شدند و از این طریق پول هنگفتی وارد فوتبال شد. وقتی این پول وارد شد به دلیل اینکه مدیران باشگاه آگاهی کافی از اصول مالی نداشتند با هزینه سرسام آور باشگاه را با مشکل مالی و خطر ورشکستگی روبرو کردند. از دهه 80 که فوتبال ایران به اصطلاح حرفه‌ای شد خیلی از باشگاه‌ها به دلیل مشکلات مالی محو شدند.

رئیس مرکز ملی فوتبال ادامه داد: دو نکته در بحث‌های مالی داریم که یکی درآمدها و دیگری هزینه‌هاست. درآمدهای باشگاه سه فاکتور اساسی دارد که شامل بلیت‌فروشی، گرفتن حق پخش تلویزیونی و حامیان مالی است. هزینه‌های اصلی شامل نقل‌وانتقالات و دستمزد بازیکنان است. در فوتبال دنیا، چند کشور برای جلوگیری از ورشکستگی باشگاه‌ها پیشنهاداتی ارائه کردند، به عنوان مثال کشور فرانسه اداره ملی مدیریت مالی را تأسیس کرد. در بریتانیا، مراجعه به وزارتخانه را به باشگاه پیشنهاد و در آمریکا نیز قانون یازده ورزشکستی باشگاه‌ها را برای مراجعه جهت حل مشکلات‌شان ارائه کردند. در سال 2010، اتحادیه اروپا وقتی متوجه ورزشکستگی باشگاه‌ها شد، یکسری قوانین را وضع کرد که نامش «بازی جوانمردانه مالی» بود. این قانون به طور خلاصه می‌گوید شما اجازه دارید 60 درصد درآمدهای‌تان را وارد نقل‌وانتقالات کنید. اینطور نیست مالک باشگاهی بگوید چون پولدار هستم می‌خواهم فلان قدر هزینه کنم. اتحادیه فوتبال اجازه این کار را نمی‌دهد. در گذشته باشگاه منچسترسیتی انگلیس این کار را کرد و محروم شد. این قانون اجازه نمی‌دهد فاصله بین باشگاه‌ها زیاد شود. اتحادیه اروپا از باشگاه‌ها خواسته درآمدهای‌شان مشخص باشد و سپس 60 درصد آن را هزینه نقل‌وانتقالات ودستمزد بازیکنان کنند.

امامی‌فر با بیان اینکه در فوتبال ایران سه فاکتور درآمد به شکل محدود است، خاطرنشان کرد: یکسری از باشگاه‌ها هوادار ندارند یا کم دارند. در بحث حق پخش تلویزیونی همچنان در حال چانه‌زنی با صداوسیما هستیم و در بحث تبلیغات و اسپانسرینگ نیز، باشگاه‌ها دچار مشکل هستند. وقتی این اتفاقات وجود دارد باشگاه‌ها با بحران‌های مالی روبرو می‌شوند و بدون اینکه درآمدها را در نظر بگیرند بازیکنان را با ارقام بالا جذب می‌کنند و به این فکر نمی‌کنند چطور پرداخت خواهند کرد. این اتفاق باعث افزایش پرونده باشگاه‌های ایرانی در AFC و فیفا می‌شود و برند فوتبال ایران در موضع ضعف قرار می‌گیرد. از طرفی، افزایش نظارت AFC و فیفا روی فوتبال ایران بیشتر می‌شود، همان اتفاقی که در بحث مجوز حرفه‌ای باشگاه‌ها در ایران افتاد و استقلال و پرسپولیس از حضور در لیگ قهرمانان آسیا محروم شدند. دلیل این مشکلات به چند موضوع برمی‌گردد، نخست دولتی بودن باشگاه‌ها است، نکته دوم ضعف مدیران در دانش مالی است و دیگری فقدان تصورات استراتژیک برای برنامه بلندمدت است، چرا که هر سال مدیران عوض می‌شوند و ثبات ندارند. در بحث حاکمیت سازمان لیگ نیز ضعف داریم. نهادهای نظارتی نیز باید بهتر عمل کنند.

وی با اشاره به راه حل‌های حل مشکل درآمد و هزینه باشگاه‌ها گفت: ما یکسری شرایط زمینه‌ای در موضوع اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، حقوقی و ... داریم که در کشورمان تأثیرگذار است. مسئله بعدی ماهیت صنعت فوتبال است. وقتی شما از صنعت حرف می‌زنید معنایش این است که یکسری شرکت‌ها در صنعت هستند که رقبای‌شان را حذف می‌کنند تا خودشان بالا بیایند، در صورتی که در صنعت فوتبال دنیا اینطور نیست، چرا که اگر این اتفاق بیفتد فوتبال ضرر خواهد کرد. ما باید حاکمیت سازمان لیگ در بحث حمایت از باشگاه‌ها به لحاظ مالی و سهمی که باشگاه می‌برند را، مشخص کنیم و درآمدها مشخص، ارتقا یافته و شفاف باشد. وقتی شفاف باشد بقیه شرکت‌های تجاری تمایل به ورود می‌کنند. مدیران باید آموزش ببینند و از افرادی که دارای دانش مالی دارند، استفاده کنند. ضمن اینکه باشگاه‌ها باید ارزیابی مالی داشته باشند و مدام چک شوند. در بخش بازاریابی نیز می‌توان خیلی کارها انجام داد. دولت و وزارتخانه‌ها به جای اینکه بخواهند به یکی دو باشگاه کمک کنند به همه باشگاه‌ها وام با بهره کم بدهند تا باشگاه‌ها ورزشگاه اختصاصی داشته باشند. در دنیا، ورزشگاه‌ها محل درآمد آنها قرار دارد. به عنوان مثال، موزه باشگاه و فروش محصولات را در ورزشگاه می‌بینیم یا کنسرت‌هایی برگزار می‌شود که درآمدزایی خواهد داشت. بلیت‌های مسابقات را فصلی می‌فروشند تا درآمدها مشخص شود.

رئیس مرکز ملی فوتبال یادآور شد: یکی از مهمترین مسائلی که باشگاه‌ها به آن توجه دارند، فوتبال پایه است. بارسلونا در تمام دنیا در حال گسترش آکادمی خود است و اخیرا شنیده‌ایم که اعلام کرده‌اند یک لیونل مسی جدید در مدرسه فوتبال بارسلونا کشف شده است. در ایران این مسائل رایج نیست. در دنیا این کارها جدید نیست و ما باید زودتر آنها را اجرا کنیم.

امامی‌فر در پایان گفت: مگر ما قبلا قانون سقف قراردادها را انجام ندادیم؟ آیا اجرا شد؟ ما باید یکسری قوانین مثل بازی جوانمردانه مالی را به شکلی که با ساختار ما همخوانی داشته باشد، با همکاری همه نهادها اجرا کنیم.

9719