استقلال در سال 1403؛ از آبادانی به ویرانی مطلق!

استقلال در سال 1403؛ از آبادانی به ویرانی مطلق!

پغلطگاه خبری فوتبالی- سال گذشته یکی از بدترین سال‌ها و شاید بدترین سال دوران حیات باشگاه استقلال به شمار بیاید.

به گزارش فوتبالی، سال 1403 به‌طورکلی سال خوبی برای استقلال و هوادارانش نبود. این تیم هرگز نتوانست در حد و اندازه‌های خودش ظاهر شود و البته کلی تصمیم اشتباه از سوی مدیریت و کادرفنی استقلال را به این حال و روز انداخت. استقلال در سال 1403 سه بار دچار تغییرات مدیریتی شد و پنج سرمربی در شش مقطع مختلف سال داشت! در لیگ برتر رفت و برگشت به پرسپولیس باخت و البته با تلاش‌های شبانه‌روز مدیران هلدینگ خلیج فارس به یک تیم کاملا معمولی تبدیل شد. این در حالی بود که استقلال سال 1403 را با صدرنشینی در لیگ برتر آغاز کرده بود و تا هفته 26 لیگ برتر، صدرنشین لیگ بود اما پس از تغییرات مدیریتی توسط هلدینگ خلیج فارس، نابودی و ویرانی این تیم آغاز شد.

استقلال خصوصی شد اما حرفه‌ای نه!

بعد از تلاش‌هایی که توسط علی خطیر مدیرعامل اسبق استقلال صورت گرفت و همچنین تصمیمی که سازمان خصوصی سازی در پی پیگیری حداکثری هواداران، گرفت، استقلال سرانجام در سال 1403 به‌طور رسمی خصوصی شد و وزارت ورزش و جوانان، این باشگاه را به هلدینگ خلیج فارس واگذار کرد. خیلی از هواداران معتقد بودند که هلدینگ خلیج فارس باتوجه به پشتوانه مالی بسیار قوی که دارد می‌تواند تیم‌شان را به روزهای اوج برگرداند اما نه‌تنها این اتفاق نیفتاد بلکه در اولین سالی که هلدینگ خلیج فارس، مالک استقلال شد این تیم تلخ‌ترین سال دوران حیات خود را سپری کرد. هلدینگی که فقط درسال 1402، 136 همت سود خالص داشت.

کودتای شوم مثلث برمودا

یکی از مهمترین اتفاق‌هایی برای استقلال در سال 1403 افتاد بدون تردید کودتایی بود که شبانه رقم خورد و به نوعی سرنوشت این تیم را تحت تاثیر خودش قرار داد. دیگر برکسی پوشیده نیست که با خواست جواد نکونام و به کمک شهریاری نماینده هلدینگ که بعدها رییس هیات مدیره شد و فرشید سمیعی که عضو هیات مدیره بود، علی خطیر را شبانه از مدیرعاملی استقلال برکنار کردند و اجازه ندادند او به کارش در باشگاه ادامه دهد. هرچند این اتفاق در آن مقطع با خوشحالی عده‌ای از هواداران استقلال که فریب فضای مجازی اجاره شده را خورده بودند، همراه شد و حتی نکونام از لفظ "استقلال، خدا را آزاد کرد" استفاده کرد اما بعد از مدت کوتاهی همه چیز به‌طور کامل روشن شد و هواداران متوجه شدند که چه کلاه بزرگی برسرشان رفته و فهمیدند که در دعوای خطیر و نکونام طرف اشتباه را گرفتند و نباید می‌گذاشتند که خطیر برود تا سمیعی و شهریاری امور مدیریتی را برعهده بگیرند. با جدایی خطیر قهرمانی استقلال در لیگ برتر هم از دست رفت و هیچ کسی متوجه نشد که چرا در فاصله تنها چهار هفته مانده تا پایان مسابقات علیه او کودتایی شبانه صورت گرفت. مدیری که با اعتبار خودش به استقلال چندین اسپانسر به ارزش 400 میلیارد تومان آورد و کلی بدهی را پرداخت کرد و البته تراز مالی باشگاه‌ را بعد از مدت‌ها مثبت کرد و البته برای استقلال مجوز حرفه ای گرفت تا استقلال در سال 1403 بتواند، در لیگ نخبگان آسیا حضور داشته باشد. در هر حال ظاهرا نکونام تضمین داده بود که در صورت برکناری خطیر، باز هم می تواند تیم را قهرمان لیگ برتر کند اما این اتفاق نیفتاد و نکونام نه تنها قهرمانی را از دست داد، بلکه جام حذفی و سوپرجام و نقل و انتقالات را هم از دست داد تا استقلال به خاک سیاه بنشیند.

جام با گل آفساید و ترس نکونام پرید

در حالیکه وی ای آر هنوز به صورت رسمی به فوتبال ایران نیامده بود، پرسپولیس در هفته پایانی لیگ بیست و سوم درحالی موفق شد مس رفسنجان را شکست بدهد که تک گل این تیم در موقعیت آفساید به ثمر رسید. البته قرار بود که برای بازی‌های پایانی لیگ، وی ای آر استفاده شود اما شرایط استفاده از وی ای آر فراهم نبود. اتفاقی که بعدها منجر شد تا مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال از هواداران استقلال رسما عذرخواهی کند و بگوید " قهرمانی پرسپولیس با گل آفساید به دست آمده است!" اما باید از این منظر هم به این موضوع نگاه کرد؛ اگر استقلال در قائمشهر با ترس بازی نمی‌کرد، اگر به نتیجه بازی همزمان رقیب دل نمی‌بست، اگر به دنبال کسب حداقل امتیاز از تیم فانوس به دست ساکت الهامی نبود جام قهرمانی لیگ بیست و سوم در ویترین افتخارات این باشگاه بود نه پرسپولیس. باید قبول کرد که استقلال ابتکار عمل را خودش در اختیار داشت و با ترس کادرفنی فرصت قهرمانی را از خودش گرفت و جام را به پرسپولیسی ها هدیه داد. به هر جهت صحنه گل گولسیانی هم اگر وی ای آر وجود داشت، مطمئنا آفساید اعلام می‌شد و این استقلال بود که قهرمان لیگ برتر می‌شد.

نکونام ماند تا ویرانه بسازد 

نکونام بعد از اینکه نتوانست استقلال را قهرمان لیگ برتر کند با فشار شدید هواداران روبه‌رو شد تا باشگاه را ترک کند اما او این کار را نکرد. چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی اکثر هواداران استقلال خواهان برکناری نکونام بودند. آن‌ها مدعی بودند که نکونام در یک فصل سه جام را از استقلال گرفته، تیمش خوب بازی نمی‌کند و البته خودش به تنهایی کلی حواشی دارد اما خواسته هواداران مثل همیشه جدی گرفته نشد و سمیعی و شهریاری در یک تصمیم عجیب اعلام کردند که می‌خواهند با نکونام ادامه بدهند. موضوعی که حسابی به استقلال آسیب زد.

بنجل‌های بوسنایی؛ چه کسی پاسخگوست؟ 

احمد شهریاری نماینده هلدینگ خلیج فارس در استقلال و رییس هیات مدیره این باشگاه که تصویر بسیار بدی را  از خودش در استقلال به یادگار گذاشت در مصاحبه‌ای که با گزارشگر فوتبالی داشت اعتراف کرد که با نظر خودش دو بازیکن بوسنیایی را در مقطعی که تکلیف نیمکت این تیم مشخص نبوده را به استقلال آورده است. دو بازیکنی که اصلا معلوم نیست چرا سر از استقلال درآوردند و با چه استدلالی جذب شدند و حتی قرارداد امضا کردند. حالا خبرها حاکی از آن است که این دو بنجل بوسنیایی شکایتی را علیه استقلال در فیفا مطرح کردند و به دنبال گرفتن غرامت حدود 500 هزار تا یک میلیون دلاری هستنند. نکته جالب اینجاست که در حال حاضر هیچ خبری از شهریاری و البته سمیعی نیست و قطعا آن‌ها در این مورد پاسخگو نخواهد بود.

نقل و انتقالات؛ بی‌فکر و درهم و برهم!

استقلال در تابستان 1403 هم نقل و انتقالات خوبی نداشت. خریدهای نکونام به جز رامین رضاییان و اندونگ که با قیمت‌های گراف به دست آمدند، همگی تو زرد از آب درآمدند و همگی در طول فصل مورد غضب هواداران قرار گرفتند. از کاکوتا بگیرید تا زکی‌پور و سامان فلاح و کوشکی. بی‌درایتی و خریدهای درهم و برهم و نامتوازن باعث شد که استقلال فصل نحسی را سپری کند.

به وقت جدایی؛ آقا جواد به زور استعفا کرد

جواد نکونام سرانجام و همانطور که قبل از شروع فصل مشخص بود نتایج خوبی نگرفت و و با شکست در دربی روی خطای پنالتی که رامین رضاییان روی سعید مهری داد، جدایی‌اش استارت خورد و در نهایت پس از شکست آسیایی مقابل السد از استقلال جدا شد. البته که در این میان نباید از فشار حداکثری هواداران برای جدایی او و نقش شهریاری و سمیعی هم بگذریم. آن‌طور که مشخص بود سمیعی و شهریاری زیرپای نکونام که با او در ابتدای تابستان احد اخوت بسته بودند را خالی کردند و از کسی که خودشان در ابتدای فصل باعث ماندگاری‌اش در استقلال شدند حمایت نکردند. این درحالی بود که خود نکونام هم علیه شهریاری شده بود و به او می‌گفت که سمیعی کارها را لفت می‌دهد!

اوضاع نابسامان تیم‌های پایه‌ استقلال 

استقلال در حوزه تیم‌های پایه خود هم تصمیمات پراشتباه و غلطی را گرفت. شهریاری یار غار خود که ضیایی بود را مدیر آکادمی استقلال کرد تا روزهای سیاهی در انتظار تیم‌های پایه باشد. استقلال در سال 1403 و در بحث تیم‌های پایه گوی رقابت را به پرسپولیس واگذار کرد و به دستاورد خاصی نرسید تا انتخاب‌ها و تصمیم‌های غلط شهریاری حتی دامن آکادمی را هم بگیرد. استقلال اکثر دربی‌های پایه را باخت.

نتایج استقلالِ محصول مثلث برمودا

با جدایی نکونام استقلال همچنان روزهای خاکستری را سپری کرد و همین حالا هم در حال سپری کردنش است. به هرحال بذر ویرانه شدن استقلال در اردیبهشت 1403 پاشیده شد و در کل سال هواداران تبعات آن را برداشت کردند. با نظر شهریاری و سمیعی، سهراب بختیاری‌زاده به عنوان سرمربی موقت انتخاب شد اما او نتوانست نتایج خوبی بگیرد تا موسیمانه پرحاشیه وارد شود.

سمیعی و یک تصمیم غلط دیگر 

موسیمانه با رقم باورنکردنی 1.3 میلیون دلاری سرمربی استقلال شد. فرشید سمیعی بدون متر و معیار درستی او را سرمربی استقلال کرد. کسی که جز پول چیزی برایش اهمیتی نداشت و حتی این را بارها در مصاحبه‌های بعد از جدایی‌اش اعلام کرد. موسیمانه در هفته‌های اول حضورش در استقلال شوکی اندک به این تیم وارد کرد اما در ادامه به قدری بد نتیجه گرفت که صدای همه را درآورد. موسیمانه نه کاریزمای درستی داشت و نه توان تغییر شرایط در استقلال. او بیشتر دنبال تفریح بود و به همین خاطر چند بار دست به تعطیلی چند روز تمرینات تیم پیش از شروع نیم فصل و حتی خود نیم فصل زد.

سمیعی بعد از شهریاری برکنار شد 

پس از انتخابات ریاست جمهوری و به ریاست جمهوری رسیدن مسعود پزشکیان، مشخص بود که علی عسگری، رییس اصولگرای هلدینگ خلیج فارس هم جابجا شود. شهریاری پس از رفتن علی عسگری هم از استقلال و هلدینگ رفت و شریعمتداری جایگزین علی‌ عسگری شد تا سمیعی هم از استقلال رفتنی شود و یک چارت مدیریتی جدید به استقلال بیاید. نظری جویباری، علی تاجرنیا، محمودرضا بابایی، فریده شجاعی و علیرضا اسدی نفراتی بودند که در هیات مدیره جدید استقلال حضور پیدا کردند و در نهایت نظری جویباری مدیرعامل و تاجرنیا، رییس هیات مدیره و نماینده هلدینگ شد.

آقای تعطیلات هم فسخ کرد

موسیمانه که انتخاب اشتباهی برای استقلال بود بالاخره راه خود را از این تیم جدا کرد و قطعا به دنبال گرفتن غرامت هم خواهد بود. او فسخ یک‌طرفه کرد تا سهراب بختیاری‌زاده دوباره سرمربی موقت استقلال شود. باید دید پرونده او با استقلال کی به جریان خواهد افتاد چرا که او شکایت هم کرده است.

یک ماه صرف مذاکره پوچ با ماتزاری شد

پس از اینکه موسیمانه رفت، مدیران استقلال سراغ گزینه های مختلفی رفتند و در نهایت خبر دادند که ماتزاری سرمربی استقلال می‌شود اما این هم یک سراب بود. مدیران استقلال یک ماه از وقت خود را صرف مذاکره پوچ با ماتزاری کردند و حتی دستیاران او را به مدت چند روز به ایران آوردند تا از امکانات استقلال بازدید کنند اما در نهایت هیچ چیزی عایدشان نشد و بوژوویچ سرمربی مستعفی استقلال خوزستان درحالی‌که قصد داشت ایران را ترک کند، سرمربی استقلال شد. سرمربی‌ که تا به این لحظه، حتی یک برد هم برای استقلال، بدست نیاورده است. 

دربی و آسیا فدای یک اشتباه مدیریتی دیگر

اگر مدیران فعلی استقلال خیلی راحت قید سهراب بختیاری زاده که خیلی خوب با تیم وفق شده بود را نمی‌زدند و با جدایی او خیلی راحت موافقت نمی‌کردند شاید استقلال می‌توانست خیلی بیشتر النصرعربستان را در آسیا اذیت کند و البته در دربی برگشت هم پیش از بازی مقابل النصر شکست نخورد!

آینده‌ای نامعلوم

در حال حاضر نمی‌توان هیچ آینده روشنی را برای استقلال متصور بود. استقلال در آسیا که حذف شده، در لیگ برتر هم در بهترین حالت به رتبه‌ای بهتر از پنجمی دست پیدا نخواهد کرد و تنها می‌تواند در جام حذفی شانس خود را امتحان کند. حتی تکلیف بوژوویچ هم مشخص نیست که فصل بعد سرمربی این تیم خواهد بود یا نه! اگر او قهرمان شود که شاید بماند اما اگر نشود باید ایران را ترک کند. استقلال سال 1403 را با آبادانی شروع کرد. با صدرنشینی و گرفتن مجوز حرفه‌ای، اما در پایان سال همه چیز نابود و ویران شد و هواداران استقلال با ناامیدی سال را به پایان بردند و سال 1404 را شروع کردند. حال هیچ کدام از هواداران استقلال، خوب و خوش نیست. 

بازگشت هشتِ شاکی

آخرین اقدامی که مدیران استقلال در سال قبل انجام دادند بازگرداندان مجتبی جباری به استقلال بود. جباری این بار به عنوان مربی و بعد از گذشت 7 سال در قامت مربی به استقلال برگشت. فعلا نمی‌توان در این باره نظر داد که او در استقلال می‌تواند اهدافش را پیاده کند یا نه اما مطمئنا اگر پایش بیفتد، از بوژوویچ هم انتقاد خواهد کرد، چه بسا زمانی که بازیکن استقلال بود از سرمربی‌اش پرویز مظلومی هم انتقاد می‌کرد. 

گزارش از جواد حامدنیا/ پایگاه خبری فوتبالی