گزارش ویژه/ آدرس غلط؛ پستی در خدمتِ فراموشیِ اشتباهات نکونام!

گزارش ویژه/ آدرس غلط؛ پستی در خدمتِ فراموشیِ اشتباهات نکونام!

پایگاه خبری فوتبالی- پستی که نکونام روز آخر لیگ برتر با تیتر «علیه فراموشی» منتشر کرد به دلیل این بود که نکونام با مشاوره مشاورانش به نوعی دل هواداران استقلال را به دست بیاورد اما انتشار این پست که اشتباهات داوری به نفع پرسپولیس را نشان می داد، باعث شد تا هواداران استقلال، اشتباهات او را یادآوری کنند.

به گزارش فوتبالی، روز پنجشنبه و ساعاتی قبل از شروع مسابقات هفته سی‌ام لیگ برتر جواد نکونام سرمربی اسبق استقلال با انتشار یک پست ویدیویی در صفحه شخصی‌اش در شبکه اجتماعی اینستاگرام خبرساز شد. نکونام در این پست، فیلم چند اشتباه داوری که در دو فصل گذشته به سود پرسپولیس رقم خورد را منتشر کرده و در توضیح آن نوشته است: «علیه فراموشی.»

کاملا روشن است که منظور نکونام از انتشار این پست در روز پایانی لیگ پیست و چهارم چیست. او می‌خواهد بگوید که دو فصل گذشته پرسپولیس با اشتباهات داوری توانست قهرمان لیگ برتر شود. نکونام هم که فصل پیش سرمربی استقلال بود و پرسپولیس در نهایت با یک امتیاز بیشتر از استقلال قهرمان شد.

البته که تقریبا برای همه روشن است که برد پرسپولیس در روز آخر فصل گذشته مقابل مس رفسنجان با گل آفساید گئورگی گولسیانی به دست آمد و باعث قهرمانی این تیم در لیگ برتر شد.  آن زمان هنوز وی ای آر به صورت رسمی وارد فوتبال ایران نشده بود. نکته این است که نکونام ناکامی فصل گذشته‌اش با استقلال را صرفا به این مساله گره زده است که در واقع «دادن آدرس غلط» است.

نکته جالب اما این است که در پایان فصل گذشته دو برنامه تلویزیونی اشتباهات داوری کل فصل را بررسی کردند که در یکی از این برنامه‌ها جمع ضرر و منفعت استقلال و پرسپولیس با هم برابر بود و در دیگری استقلال بیشتر از پرسپولیس از داوری سود کرده بود.

اما مساله این است که همه می‌دانند استقلال و نکونام بیشتر از این که به اشتباهات داوری که به سود پرسپولیس رقم خورد ببازند به اشتباهات بزرگ خودِ نکونام باختند. اشتباهاتی که از روزهای پیش‌فصل شروع شد و تا پایان فصل ادامه پیدا کرد.

لیست غیرممکن

نکونام بعد از این که در دوران کوتاه مدیریت حجت کریمی به استقلال پیوست یک لیست خرید به باشگاه داد. لیستی که نام‌های بزرگی مثل علیرضا جهانبخش، مهدی قایدی، محمد محبی، علی قلی‌زاده و ... در آن دیده می‌شد و کاملا می‌شد حدس زد که هیچ کدام از این نفرات نمی‌توانند به استقلال بیایند. قیمتهای سنگین آنها را حتی باشگاههای صنعتی هم نمی توانستند پرداخت کنند. ماجرای علیرضا بیرانوند و بعد ماجرای هانی کرده و درگیری اش با طرفداران استقلال هم در همین دوران رخ داد و فشارهایی که با این اتفاقات روی مدیریت باشگاه به وجود آمد باعث شد حجت کریمی استعفا بدهد و برود. هر چند استقلال با همان بازیکنانی که از لیست‌های دوم و سوم نکونام جذب شدند هم مدعی قهرمانی بود و البته ساپینتو هم تیم خوبی داشت که تا روز آخر مدعی لیگ برتر بود و البته به فینال جام حذفی هم راه پیدا کرد اما در فینال مقابل پرسپولیس شکست خورد.

درگیری با خودی‌‌ها

بعد از استعفای حجت کریمی، علی خطیر به عنوان مدیر عامل استقلال معرفی شد اما نکونام از همان روزهای اول با خطیر وارد دعوا شد. در بیشتر مقاطع فصل این دو نفر با هم ارتباطی نداشتند و از طریق واسطه‌ها با هم حرف می‌زدند و بارها آشتی داده شدند اما نکونام به جنگ ادامه داد. در حالیکه علی خطیر هم سکوت کرده بود اما نکونام ول کن ماجرا نبود. همه این اتفاق ها عاملی برای تشدید تنش‌ها بود. نکته عجیب اما این بود که نکونام مشکلاتش با خطیر را تقریبا همیشه رسانه‌ای می‌کرد. این در حالی بود که از او به عنوان سرمربی تیم توقع می‌رفت اجازه ندهد این مسائل به رسانه‌ها کشیده شود. حتی تجمع هایی هم توسط برخی لیدرهای نزدیک به نکونام علیه خطیر و مدیریت باشگاه ترتیب داده می شد که کار را سخت تر هم می کرد. استقلال صدرجدول بود اما هواداران جلوی باشگاه می رفتند. این فصل که استقلال در آستانه سقوط به لیگ دسته اول بود، تعداد تجمعات به انگشتهای یک دست هم نرسید. بعد هم وقتی بعد از تساوی با تراکتور در دور برگشت لیگ گذشته و زمانی که استقلالی‌ها در هواپیمای تبریز – تهران بودند خبر برکناری خطیر منتشر شد نکونام در کمال ناباوری اعلام کرد که همه تیم از این اتفاق خوشحال شده اند و جشن گرفته اند! او البته در این فصل بعد هم با خیلی از مدیران باشگاه مثل احمد شهریاری و فرشید سمیعی هم درگیر شد تا فقط مشکل او خطیر نباشد و اینکه نکونام کلا با مدیران مشکل دارد. در نهایت مشخص شد که نکونام با برخی بازیکنان تیمش هم مشکلاتی داشته است. این را می‌شد از جمله سید حسین حسینی چند روز بعد از شکست در دربی رفت متوجه شد. جایی که گفته بود: «در دربی خودم خجالت کشیدم که تیم استقلال اولین بار در دربی نتوانست حمله کند و نتوانست دو تا پاس بدهد!»

اشتباه حیرت انگیز در قائمشهر

استقلال تا پایان هفته بیست و هفتم لیگ برتر در فصل گذشته در صدر جدول بود و قهرمانی در دسترس این تیم به نظر می‌رسید. اما در هفته بیست و هشتم اتفا عجیبی افتاد. در این هفته استقلال در قائمشهر میهمان نساجی بود و پرسپولیس در تهران میزبان استقلال خوزستان. پرسپولیس در نیمه اول 3 گل از میهمانش خورد و جواد نکونام با تصور این که پرسپولیس بازی‌اش را باخته، تیمش را در بازی با نساجی به یک بازی محتاط تشویق کرد. هیچ کس تصور نمی‌کرد پرسپولیس بازی 3 بر صفر باخته را با پیروزی 4 بر 3 تمام کند اما نکونام نباید از شاگردانش در بازی با نساجی می‌خواست که ریسک را کنار بگذارند و بازی را با مساوی تمام کنند. دقیقا همین جا بود که قهرمان لیگ برتر عوض شد و استقلال ابتکار عمل قهرمانی را به پرسپولیس واگذار کرد.

اورونوف و قهرمانی را دودستی به پرسپولیس داد

در نیم‌فصل لیگ گذشته و در حالی که پیوستن اوستون اورونوف به استقلال قطعی به نظر می‌رسید ناگهان خبر رسید این بازیکن به پرسپولیس پیوسته است. ظاهرا نکونام به مدیران باشگاه گفته بود که اگر فرشید باقری و فرشید اسماعیلی را به استقلال نیاورند اورونوف را هم نمی‌خواهد و اگر اورونوف بدون دو فرشید مذکور! جذب شود روی سکوها خواهد نشست! این در حالی بود که لیست استقلال جای خالی برای جذب حتی یک بازیکن هم نداشت. اما نکونام جذب اورونوف را به جذب دو فرشید منوط کرده بود و حتی شنیده شد که رجبی دستیار او به مدیران استقلال گفته اگر اورونوف بدون رضایت کادرفنی جذب شود روی سکو خواهد رفت! مدیران استقلال در نهایت موفق شدند با کلی ماجرا و چالش با انتقال ارسلان مطهری به استقلال یک جای خالی در لیست استقلال ایجاد کنند اما در کمال تعجب این جای خالی هم با خواسته نکونام به میلاد فخر‌الدینی اختصاص پیدا کرد که البته او هیچ کمکی به استقلال نکرد. در آن سو اورونوف تحول شگفت انگیزی در پرسپولیس ایجاد کرد و با زدن گل‌های مهم برای پرسپولیس تیمش را به قهرمانی رساند.

سریال اعتراض و تحصن مقابل باشگاه

همانطور که گفته شد فصل گذشته و علیرغم حواشی و مشکلاتی که بین ارکان مختلف باشگاه استقلال وجود داشت اما این تیم در نتیجه گیری خوب عمل کرده بود. با این وجود و به شکلی عجیب، بارها و بارها تعدادی از هواداران استقلال مقابل ساختمان این باشگاه و وزارت ورزش تجمع و تحصن کردند! بعدتر مشخص شد که هدایت و راه اندازی این تجمعات توسط برخی از لیدرهای استقلال صورت گرفته است که به نکونام بسیار نزدیک بودند. فقط به این نکته توجه کنید که استقلال در فصلی که به پایان رسید بدترین نتایج تاریخ این باشگاه را گرفت اما هواداران این تیم در کل سه بار هم مقابل ساختمان باشگاه تجمع نکردند. تازه تجمعاتی که تعداد هوادارانش به 20 نفر هم نمی رسید. عجیب نیست؟

ادامه اختلاف با بازیکنان و مدیران باشگاه

نکونام در فصلی که تمام شد هم با چند بازیکن به مشکل خورد که سرشناس‌ترین‌شان رامین رضاییان بود. انتقال رامین به استقلال موجی از خوشحالی را بین هواداران این تیم ایجاد کرد اما نکونام خیلی زود با این بازیکن هم به اختلاف خورد. نکونام در ادامه فصل قبل، دوباره با سیدحسین حسینی هم اختلاف  پیدا کرد. نکته قابل تامل اما این است که نکونام حتی با احمد شهریاری و فرشید سمیعی هم در این فصل دچار اختلاف شد. یعنی همان مدیرانی که با کمک آنها علیه علی خطیر را برکنار کرده بود.

بستنِ نامتوازن‌ترین تیم تاریخ!

شاید هواداران استقلال تصور می‌کردند نایب قهرمانی فصل گذشته بدترین اتفاقی بود که نکونام برای استقلال رقم زد. اما فاجعه اصلی در راه بود. در ابتدای فصل و با تدابیر مشترک نکونام، شهریاری و سمیعی، نامتوازن‌ترین تیم تاریخ استقلال بسته شد. این تیم به قدری نامتوازن بود که به جز نکونام چند مربی دیگر مثل سهراب بختیاری زاده، پیتسو موسیمانه، محمد نوازی، میودراگ بوژوویچ و حتی مجتبی جباری را هم با خودش به باتلاق کشاند. تیم هم از نظر فنی و هم از نظر مالی نامتوازن بود.

خریدهای ناموفق

مدیران پتروشیمی خلیج فارس به عنوان مالک باشگاه استقلال پیش از شروع این فصل دو بازیکن بوسنیایی را جذب کردند که هر دو خیلی زود استقلال را ترک کردند. نکونام البته مسئولیت جذب این دو بازیکن را از روی دوش خودش برداشت اما او نمی‌تواند از جذب یک بازیکن همیشه مصدوم به نام «گائل کاکوتا» شانه خالی کند. او در حالی روی جذب کاکوتا اصرار داشت که ایفمارک بابت سوابق مصدومیت بازیکن و امکان بالای تکرار این مصدومیت‌ها به باشگاه استقلال هشدار داده بود. اما نکونام بی توجه به این حرف‌ها روی جذب کاکوتا پافشاری کرد. انتقالی که کمتر از یک نیم فصل دوام آورد. دیگر خریدها هم مثل سامان فلاح و چند بازیکن دیگر هم جای حرف و حدیث دارد.

آدرس غلط برای فراموشی 

نکونام در توضیح پشت آخرش در اینستاگرام از اصطلاح «علیه فراموشی» استفاده کرده است اما به نظر می‌رسد اتفاقا منظور او برعکس است. هدف او از این کار این بوده که به هواداران استقلال آدرس غلط بدهد تا آنها سریال اشتباهاتش را فراموش کنند. اما بعید است هواداران با افتضاحی که استقلالِ ساخته و پرداخته او با همکاری سمیعی و شهریاری در این فصل رقم زد نقش بزرگ جواد نکونام را از یاد ببرند.

گزارش از ناصر نامدار/ پایگاه خبری فوتبالی