گزارش ویژه/ برگ‌های جدید از پرونده زیلیکیچ و کیوسفسکی؛ چرا استقلال را شکست دادند؟

گزارش ویژه/ برگ‌های جدید از پرونده زیلیکیچ و کیوسفسکی؛ چرا استقلال را شکست دادند؟

پایگاه خبری فوتبالی- با دستپخت احمد شهریاری رئیس اسبق هیات مدیره باشگاه استقلال و در دوران مدیرعاملی فرشید سمیعی، استقلال دو بازیکن بوسنیایی گرفت که جدایی آنها باعث شده استقلال یک ضرر یک میلیون دلاری را متحمل شود.

به گزارش فوتبالی، حالا باشگاه استقلال، باید ضرری در حدود یک میلیون دلار را به خاطر عقد قرارداد عجیب با ۲ بازیکن بوسنیایی بی کیفیت متقبل شود و این درحالی است که هردو بازیکن حتی یک دقیقه هم در بازی رسمی حضور نداشتند و یک نفرشان هم کلا به ایران سفر نکرد! 

البته شهریاری پیش از این هم در باشگاه صبا نشان داده بود مسئولیت هیچ چیزی را قبول نمی‌کند و همانطور که ناگهانی ظاهر می‌شود، ناگهانی هم پنهان می‌شود! حالا باشگاه استقلال و مالک آن باید تاوان یک مدیر پرمدعا را بدهد. سمیعی در آن زمان مطیع دستورات شهریاری به عنوان نماینده هلدینگ و رییس هیات مدیره بود و حتی اگر مخالفتی هم داشت، به جایی نمی‌رسید. در واقع وقتی زور نماینده هلدینگ زیاد است، مدیران عامل هم در این وضعیت مدیرعاملی نمی‌کند. وضعیتی که به نظر می‌رسد در حال حاضر هم کمابیش در استقلال وجود دارد.

البته در پرونده بوسنیایی‌ها انگشت اشاره به سمت فرشید سمیعی هم می‌رود اما ظاهرا خودش این موضوع را قبول ندارد و معتقد است همه‌کاره باشگاه شهریاری بوده و بدنه مدیریت تنها باید تصمیمات او را تایید می‌کردند. البته طبیعی است که او هم تقصیرات را بر گردن شهریاری بیندازد. البته اگر از شهریاری هم بپرسید، تقصیرات را بر گردن سمیعی می‌اندازد.

به صورت کلی باشگاه استقلال باید مبلغ ۹۴۶ هزار دلار بابت این دو بازیکن بپردازد. در پرونده اول بابت عقد قرارداد با آلمدین زیلیکیچ، باشگاه استقلال باید مبلغ ۵۶۰ هزار دلار (۲۸۰ هزار دلار برای هرسال) بپردازد که پس از توافق و کسر ۲۰ هزار دلار به عنوان تخفیف، حدودا مبلغ ۵۴۰ هزار دلار با اقساط ماهانه ۸۳ هزاردلاری پرداخت خواهد شد.

از طرفی ودران کیوسفسکی دروازه‌بان بوسنیایی برای ۲ سال با مبلغ ۳۶۰هزاردلار (۱۸۰ هزاردلار برای هرسال) با مدیریت وقت استقلال به توافق رسید و با احتساب پرداخت مالیات این رقم به ۳۹۰ هزار دلار نزدیک شد که او هم شکایت کرد و موفق شد با جریمه دیرکرد، حکمی ۴۰۶ هزار دلاری علیه باشگاه ایرانی بگیرد. نکته تاسف بار ماجرا این است که او در حالی با استقلال سالیانه 360 هزار دلار قرارداد بسته که در تیم جدیدش، ماهی 4000 دلار یعنی سالی 48000 دلار پول می‌گیرد! 

این در حالی است که کیوسفسکی اصلا سفری هم به ایران نداشته و مشخص نیست که چگونه توانسته چنین حکمی بابت دستمزد خود بگیرد! با این تفاسیر ابهاماتی در این ماجرا به وجود می‌آید. مهم‌ترین سوال این است که تیم حقوقی باشگاه استقلال چگونه نتوانسته دفاعیه مناسبی داشته باشد که چنین احکامی صادر شده است؟ چون بر اساس قوانین فیفا وقتی بازیکنی با تیمی قطع همکاری می‌کند، پس از شکایت برای دریافت حقوق و دستمزدش، اتاق حل اختلاف فیفا موضوع برگشت به کار او را بررسی می‌کند. اگر بازیکن پس از فسخ قرارداد، با تیم جدیدی قرارداد بسته باشد، پرداخت مابه‌التفاوت قرارداد تیم قبلی با تیم جدید، بر عهده باشگاه پیشین خواهد بود. 

در وهله دوم این سوال مطرح است که چطور استقلال نتوانسته این مابه‌التفاوت را از رقمِ حکم کم کند. البته پاسخی که داده می‌شود این است که چون قرارداد بازیکن با تیم جدید مبلغ کمی بوده، این مابه‌التفاوت برای استقلال زیاد می‌شود اما طبق قوانین آنچه که محاسبه می‌شود، مبلغ کل قرارداد بازیکن با باشگاه جدید است که شامل سال دوم هم می‌شود. 

با این حال براساس پیگیری‌ها مشخص شد دو بازیکن بوسنیایی مسیر دیگری را رفته‌اند که شکایت آن‌ها نتیجه متفاوتی را در پی داشته است. این دو بازیکن موفق شده‌اند در فیفا ثابت کنند که با آن‌ها فسخ عملی شده است. آن‌ها در دفاعیات خود اعلام کرده‌اند که پس از عقد قرارداد آماده حضور در تمرینات و مسابقات بوده‌اند اما باشگاه آن‌ها را نخواسته است. در این میان می‌توان گفت صحبت‌های جواد نکونام در آن زمان بی تاثیر نبوده و کمک موثری به دفاعیه بوسنیایی‌ها کرده است.

درمجموع، دو بازیکن بوسنیایی توانسته‌اند ثابت کنند به واسطه نخواستنِ باشگاه، عملا با آن‌ها فسخ شده و به این ترتیب باید "غرامت ناشی از نقض قرارداد" باید به آن‌ها پرداخت شود. به همین خاطر باشگاه استقلال مجبور به توافق با زیلیکیچ شد و پس از آن هم باید پول کیوسفسکی را تمام و کمال پرداخت کند.

با این تفاسیر مقصر شماره یک این ماجرا رئیس سابق هیات مدیره باشگاه است که مشخص نشد با چه معیاری و در مشورت با چه افرادی این بازیکنان را پیدا کرد! پس از او از فرشید سمیعی که مدت‌ها وظیفه مدیریت مسائل حقوقی را در باشگاه استقلال داشت و خودش را عضو حقوقی باشگاه می‌دانست، انتظار می‌رفت در این ماجرا حداقل شهریاری را از عواقب حقوقی این قراردادها آگاه می‌کرد تا او به این صورت به پول هلدینگ خلیج فارس آسیب نزند. قطعا از مدیرعامل وقت استقلال انتظار می‌رفت به جای سکوت، صراحتا مخالفت خود را با تصمیم نماینده هلدینگ خلیج فارس اعلام می‌کرد تا حداقل امروز به عنوان یکی از مسببین این ماجرا از او نام برده نشود اما حالا استقلال باید یک میلیون دلار به این دو بازیکن که حتی یک ثانیه برای استقلال بازی نکرده‌اند، پرداخت کند.

1911