چراغپور: زیر ساخت‌های ما ناقص است/ آکادمی‌‌های بزرگ در دنیا مثل کارخانه بازیکن تولید می‌کنند

چراغپور: زیر ساخت‌های ما ناقص است/ آکادمی‌‌های بزرگ در دنیا مثل کارخانه بازیکن تولید می‌کنند

پایگاه خبری فوتبالی- کارشناس فوتبال ایران روی خط برنامه وقت اضافه رادیو ایران آمد و در خصوص کیفیت فنی لیگ برتر فوتبال ایران به گفتگو پرداخت.

به گزارش فوتبالی، جلال چراغپور، کارشناس فوتبال، در خصوص اینکه چرا کیفیت لیگ ایران پایین است و بازی ها چشم نواز و تماشاگرپسند نیست، تصریح کرد: این مسئله یک موضوع جهان شمول است و ابعاد زیادی را در بر می گیرد. اما اگر بخواهیم از بعد فنی بررسی کنیم، باید بگویم برای اينکه بتوانیم یک مجموعه را عیب‌یابی کنیم باید ابتدا اجزا آن را بشناسیم. در درجه اول برای اینکه کیفیت بازی را بررسی کنیم، باید یک پله پایین تر برویم و به بررسی کیفیت بازیکنان بپردازیم. امروزه نگاه کردن و فهم فوتبال با سال‌های گذشته خیلی فرق کرده است. امروز کودک 7-8 ساله تمام بازیکنان فوتبال را می‌شناسد و اسم تمام تیم ها را بلد است. ما در قسمتی که باید کارخانه تولید بازیکن باشد، مشکل داریم. آنجایی که باید بازیکنان را برای این بازی مدرن تعریف کنیم، افرادی وجود دارند که اساسا آن چیزی که ما لازم داریم تولید نمی‌کنند. طبیعتا زمانی که این اتفاق رخ می دهد، بازیکن رفته رفته بزرگ و بزرگ تر می شود و آن چیزی که ما انتظار داریم را ارائه نمی دهد. اولین اشکالی که در فوتبال ما وجود دارد این است که به جای اینکه ما به توپ مسلط باشیم توپ بر ما مسلط است. این توپ است که ما را با خود اینور و آنور می برد. آیا الان می توانیم به توپ برسیم؟ الان می توانیم نگهش داریم؟ الان می توانیم پاس بدهیم؟ و... .

وی در ادامه درباره اینکه چرا ما نسبت به گذشته ستاره های کمتری تولید می کنیم عنوان کرد: اگر ما یک زمین چمن را با تعداد زیادی توپ در اختیار یک سری بازیکن قرار دهیم و از آنها بخواهیم که یارکشی کنند و به صورت 5 به 5 یا 6 به 6 با هم بازی کنند، باز هم به اندازه الان برایمان فوتبالیست تولید می شود. آنهایی که به نظر بهتر از بقیه هستند و استعداد دارند، آرام آرام بالا می آیند و از بقیه جلو می زنند و خیلی زود شکار می شوند. انسان هایی هستند که شغل و منبع درآمدشان یافتن همین استعدادها و ترانسفر کردن آنهاست. به محض اینکه بازیکن خوب پیدا شود، سریع او را کشف می کنند و به خارج از کشور منتقل می کنند. خیلی از کشورها وجود دارند که از ما فقیرترند و در فوتبال هم عقب‌تر از ما هستند ولی بازهم با اندازه ما بازیکن تولید می کنند و به خارج از کشور ترانسفر می‌کنند.

او افزود: ما به دلیل زیرساخت ناقصی که داریم، آن طور که باید و شاید بازیکن تولید نمی کنیم. ما برای تولید بازیکن اصلا مربی تربیت نمی کنیم. ما 24 سال است که برای رده سنی پایه کلاس برگزار نکرده ایم. بعد از کلاس دتمار کرامر که 25 سال پیش برگزار شد و یک سری کتاب و مقاله و... ارائه داد، دیگر کلاسی برای پایه ها در ایران برگزار نشده است. در حال حاضر بازیکنان پایه ما را چه کسانی تعلیم می دهند؟ کسانی که مدرک مربیگری برای رده سنی بزرگسال را دارند و اولین اشتباه از همین جا آغاز می شود.

جلال چلاغپور در مورد پایین بودن نرخ تولید بازیکن، مشکلات لیگ‌های پایه و ناقص بودن آکادمی ‌باشگاه‌ها تصریح کرد: ما برای ساختار ‌تیم‌های پایه اساسا کتاب و کلاسی نداریم و معلمی تربیت نمی‌کنیم، مسئله بسار عظیم است و با  صحبت حل نمی‌شود، به طور مثال یک سوال باید اینجا مطرح کنیم که مقدار دویدن استقامت برای بچه‌های ۱۳ ساله چند متر باید باشد و ضربان قلب به چه تعداد ضربه در دقیقه برسد، ما این اطلاعات را نداریم. 

وی ادامه داد: برای دسترسی به این اطلاعات باید کتاب‌های مطالعه شود و در دوره‌های خاص شرکت کرد، نوع تغذیه، نوع تمرین و شدت تمرین و…. تا چه زمانی در تیم‌های پایه به بازیکن بگوییم روپای بزند، آکادمی‌‌های بزرگ به میزانی در این موارد پیشرفت کرده‌اند که مثل کارخانه بازیکن تولید می‌کنند.

کارشناس فوتبال در خصوص مربیان آلمانی که در تیم ملی آلمان بازی نکرده‌اند ‌اما در عرصه مربی‌گری نتایج خوبی کسب کرده‌اند، گفت: دو مقوله متفاوت است که کسی در سطح ملی فوتبال بازی کرده باشد و در تیم‌های پایه مربیگری کار کند، این اتفاق نیازمند نظم خاصی هست، بخش خصوصی نمیتواند این کار را انجام دهد، فوتبال اگر زیر نظر دولت نباشد طبقاتی می‌شود در حال حاضر فوتبال پایه‌های ما طبقاتی هستند یک کفش قوتبال برای بازیکن یک میلیون  و دویست هزار تومان قیمت دارد، مسلما همین قیمت باعث طبقاتی شدن فوتبال پایه می‌شود، بعد از حدود ۱۲ سال فقط یک جامعه خاص فوتبال بازی می‌کنند در نتیجه یک نسل با استعداد ساخته شده برای فوتبال اصلا نمی‌توانند فوتبال بازی کنند، اگر می‌خواهیم تمام ظرفیت نژادیمون برای تولید به کار ببریم باید فوتبال پایه تا زیر ۱۴ سال دولتی باشد، در حال حاضر مدارس فوتبال زیادی وجود دارد اما در بدو ورود درباره شغل پدر سوال می‌کنند.

در پایان جلال چراغپور در مورد اینکه در چین و آمریکا مدارس ابتدایی، و دبیرستان و دانشگاه‌ها  مسئولیت تربیت بازیکن را به عهده گرفته‌اند، اظهار کرد: اگر مدارس هم این مسئولیت را به عهده بگیرند باید معلمانی ویژه در نظر گرفت، معلم باید با زبان و روح و روان بچه‌ها باید آشنا شود، سن معلم باید از یک محدوده گذشته باشد و نقش پدربزرگ برای بچه‌ها داشته باشد.

۴۱۵۴/۷۴۷۴